Реклама / Ads
8| 2510 |09.02.2024 НОВИНИ

Трябва ли изобщо „момче от системата“ да е начело на МВР?

.
Източник: БГНЕС
Вчера “Възраждане" организираха протест пред Конституционния съд по повод референдума за запазване на лева. От Столична община казаха, че няма подадено уведомление за този протест, но пък от СДВР го зачетоха като "обявен протест".
 

А то в действителност беше палене на коли с бали сено и животински изпражнения в центъра на София, пред сградата на Министерския съвет. Или според Наказателния кодекс  - чиста проба хулиганство. Реакцията на полицията на място беше както сме свикнали - неадекватна. 

 

През последните месеци бездействието на полицията при хомофобските прояви на “Възраждане” на кино прожекции или пък при нахлуването на депутатите им в Областната управа на София демонстрираха една от многото болести в системата на МВР (въобще няма да влизаме в скандала около “Нотариуса” тук, че вече ще трябва да кажем “закривай!”). Най-лошото е, че скандалните случаи с полицейско насилие - най-големият цирей в системата на МВР, в един момент просто отшумяват и някак си трябва да ги приемем като даденост. 

 

Големият въпрос е може ли МВР да се промени с министър, който идва от системата и е трениран да защитава “своите”, независимо от всички проблеми. 





Преди да оглави МВР в правителството на Николай Денков, настоящият министър Калин Стоянов беше шеф на ГДБОП, с дългогодишна кариера в системата, изграждана и управлявана от ГЕРБ. Освен с усилията му от ден първи да увеличи заплатите на полицаите, за което веднага се застъпиха ГЕРБ, се очертава да го запомним най-вече с полицейското насилие и полицейското бездействие в решителни ситуации.

 

За момента само четири лица, пряко замесени в полицейското насилие по време на протеста срещу БФС на 16 ноември 2023 г., са дисциплинарно уволнени заради превишаване на правомощията си. Още 9 полицая са наказани с тежко дисциплинарно наказание за срок от 1 г. Неясно кога се очакват и резултатите от проверката на Софийската районна прокуратура, която ще ги подведе под наказателна отговорност при установено извършено престъпление. Ако разбира се, такова бъде установено. Случаят насочи особено внимание към министър Стоянов, защото в нощта на протеста стана ясно, че той е бил на кино, а по-късно така и не се появи, за да осъди полицейското насилие, видимо от разпространените десетки видеоклипове. Вместо да използва случая, за да се позиционира като човек на реформата, Калин Стоянов се впусна в политически изявления, за които получи бурна подкрепа от ГЕРБ. 





Примката около министъра се затегна, след като сценарият с полицейското насилие се повтори в Стара Загора, но с фатален изход. На 30 декември миналата година полицейска гонка завършва със смъртта на бившия републиканския шампион по борба Пламен Пенев вместо с арест. Мъжът почина по време на задържането му от местната полиция след подаден сигнал на тел. 112 с обвинение, че е заплашил с нож тийнейджър. Случаят се превърна в скандал след множество клипчета на гонката и „ареста“ в социалните мрежи. И в този „филмов сценарий“ за пореден път МВР запази мълчание. Дни наред официална версия за причина за смъртта липсваше, а ОД на МВР Стара Загора впоследствие се оплете в собствената си „версия“ на случилото се, след като официалната информация, че Панев е загинал в ПТП, противоречеше на експертизата – починал вследствие на механична асфикция – задушаване. Уволнени са двама полицаи. Забележете - младши полицаи.

 

Друг полицейски произвол също привлече внимание миналата година – 18-годишен е прострелян от полицай по време на гонка и по-късно почива в болницата. Сценарият отново е като на кино: стрелба при среднощно преследвано в малките часове на нощта, завършило със смърт. След брифинг на СДВР става ясно, че младежът е бил прострелян, докато бяга. Към днешна дата се води проверка, тоест, няма резултат.





Скандалите в МВР от близкото минало също трудно се забравят. През юли 2023 г. главен юрисконсулт Деляна Иванова от СДВР става обект на “спешна” проверка на МВР, възложена от Калин Стоянов, след като става публично известна с епитетите си, написани в жалба, към момиче, малтретирано от полицаи по време на протестите през 2020 г. Административният съд в София присъжда 40 000 лв. неимуществени вреди на Цветелина Цветкова заради действията на полицията спрямо нея. А с касационната жалба до Върховния административен съд Иванова използва квалификации за момичето като "позорна", "недостойна" и "срам за младото поколение". От своя страна директорът на столичната дирекция на МВР решава, и то месеци по-късно, че Иванова заслужава само забележка за нарушението си. Наказани полицаи за бруталните прояви на насилие по време на летните протести през 2020 година и до ден днешен няма. А критиките остават за Калин Стоянов, без негова ответна реакция.

 

20 години по-късно в родната полиция нищо не се е променило. Министрите продължават да бъдат “момчета от системата”, а полицаите са все така най-мразените и подиграваните държавни служители. Доказано, реформа в МВР с министър с неизкореними навици от системата, пълна със зависимости от времената на ГЕРБ и с видимо нежелание да се еманципира, е невъзможна. А необременени кадри с лидерски качества от други области на държавния апарат все още се намират - и е жизненоважно точно такъв да оглави МВР, поне на някоя от следващите ротации.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2497 |09.02.2024 Икономистът Румен Гълъбинов: Благосъстоянието на българите се покачва . 1| 2412 |09.02.2024 Проф. Вили Лилков: Борис Бонев се държи много конструктивно в Общинския съвет . 5| 2564 |09.02.2024 Западни медии: В интервюто си за Тъкър Карлсън Путин почти не му дава възможност да каже нещо . 4| 2427 |09.02.2024 Американският Сенат гласува законопроект за отпускане на 95 млрд. долара на Украйна, Израел и Тайван

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads