Реклама / Ads
3| 4291 |10.01.2024 НОВИНИ

"Трябва да знаем имената на всички наши герои". Украинците търсят признание за загиналите войници

.
Богдан Кротов Източник: Анна Бирзул/Facebook
След като през ноември по-малкият ѝ брат е убит в боевете с руските сили в Източна Украйна, Анна Бирзул прекарва два дни в скръб.
 

След това тя се впуска в действие и пише петиция, в която иска от президента Володимир Зеленски да награди 29-годишния Богдан Кротов с най-високото военно отличие "Герой на Украйна".

 

"Погребахме го на 26-ти, а на 27-ми вече я бях написала", казва просълзената 35-годишна Бирзул, застанала на гроба на Кротов в киевско гробище, разказва репортаж на "Ройтерс".

 




Портрет на бойния медик, усмихнат, висеше под развято украинско знаме, на което беше изобразен знакът на подразделението му на Министерството на вътрешните работи.

 

Петицията на Бирзул е една от поне 2000-те, подадени, обикновено от роднина или приятел, след пълномащабната инвазия на Русия през февруари 2022 г., в които се призовава Зеленски да удостои с наградата загинал войник.

 

Около 400 военнослужещи са обявени за Герой на Украйна от началото на войната, много от тях посмъртно, за доблестни постъпки, като например подпомагане на осуетяването на настъплението на врага.

 

Петициите, въведени през 2015 г. като платформа за народни призиви към президента, не са официална част от процеса на номиниране за наградата, която е учредена през 1998 г.

 

Когато украинските войски се сражаваха с по-ниска интензивност на въстание от страна на подкрепяните от Москва сепаратисти, призивите бяха оскъдни.





Сега обаче почти всеки ден се появяват нови петиции от скърбящи вдовици, майки и деца - първо на уебсайта на президента, после в социалните мрежи - и се превръщат в обичаен ритуал във войната, която сплоти нацията, но няма признаци да стихне.

Те са прозорец към колективната травма, която украинците преживяват, и подчертават как почти всеки войник, който е убит в битка, се възприема като герой, защото е помогнал да се защити страната от нахлуващите сили.

 

Правителството не оповестява загубите си, но западните разузнавателни служби изчисляват, че са убити десетки хиляди украински войници.

Бирзул описва брат си, който се присъединява към щурмова бригада преди Украйна да започне контраофанзива през юни миналата година, като весел и самоотвержен. Той е бил чувствителен и подкрепящ, когато са били малки и им е липсвала силна бащина фигура.

 

Кротов мечтал да създаде собствено семейство, каза тя, но докато е бил на война, е почувствал смисъл.

 

Той е извеждал ранени мъже от бойното поле и ги е спасявал под силен огън, пише Бирзул в петицията си. Другарите му си спомнят за него с обич, "със сълзи на очи".





В деня, в който е бил убит, той е спасил четирима души, разказва Бирзул пред "Ройтерс", позовавайки се на съратници на Кротов.

 

Подобно на някои други, Бирзул широко популяризира апела си в социалните медии, като призовава приятелите и последователите си, сред които и публични личности, да го споделят в собствените си акаунти.

 

Според нея това е надпревара с времето, за да събере в рамките на 90 дни от публикуването 25 000 подписа, необходими за разглеждане на въпроса.

 

Успешните молби все още трябва да преминат през президентската комисия, създадена през май миналата година, за да се справи с новия наплив.

 

В изявлението, с което се обявява създаването ѝ, Зеленски казва: "Трябва да знаем имената на всички наши герои".

 

Наградата е свързана със значителна финансова компенсация, включително безплатно жилище за отличените или техните преживели роднини.





Но парите не са голямо съображение за хора като Виктория Власенко, чийто 29-годишен съпруг Олександър е убит през юни 2022 г. по време на украинската военна кампания за отвоюване на южния град Херсон от руските сили.

 

"Това изобщо не е важно за мен", казва тя за финансовата награда.

 

26-годишната Власенко каза, че целта ѝ е да запази паметта му за едногодишния им син Макар, когото Олександър никога не е успял да срещне.

 

"Нека да носи поне тази част от сърцето си през целия си живот и да я предаде на потомците си", пише тя в петицията си.

 

ФрогНюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 4292 |10.01.2024 ПП-ДБ казват днес кого ще предложат за председател на НС . 34| 14635 |10.01.2024 Икономистът Евгений Кънев: БВП на България за първи път в историята ще премине 100 милиарда евро . 15| 4012 |10.01.2024 Габриел Атал става премиер на Франция на 34 години. Защо именно той е изборът на Макрон? . 1| 3863 |10.01.2024 Заболяването на Лойд Остин предизвика политически сътресения в САЩ

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads