Реклама / Ads
2| 4288 |10.01.2024 НОВИНИ

ПП-ДБ казват днес кого ще предложат за председател на НС

.
“Продължаваме Промяната”-”Демократична България” ще кажат днес кой ще бъде предложен за председател на Народното събрание, научи ФрогНюз от свои източници. Решението им ще стане ясно около 18 ч.
 

В публичното пространство се тиражират две имена - на Никола Минчев и ген. Атанас Атанасов. Все още обаче не е ясно в коя посока са наклонени везните. От ГЕРБ-СДС вече заявиха, че който и да е предложен, той ще получи безусловната им подкрепа, съгласно “джентълменското споразумение”. 

 

Никола Минчев по всяка вероятност ще застане начело на парламента след ротацията, заяви тази сутрин Надежда Йорданова от ПП-ДБ. Премиерът акад. Николай Денков обаче има по-различен прочит - според него ключова за решението ще бъде подредбата на листите за предстоящите през лятото евроизбори. 

Ген. Атанас Атанасов пък е спряган за предложението на ПП-ДБ за Конституционния съд, въпреки че самият той посочи, че не иска и няма да стане конституционен съдия. След два дни изтича срокът за предложенията. Парламентът трябва да попълни две свои квоти в Конституционния съд.

 

Вече е ясно, че от ГЕРБ-СДС ще предложат един човек като най-спрягано е името на Десислава Атанасова. Допуска се обаче, че могат да бъдат предложени и други - Радомир Чолаков, Екатерина Захариева. Обсъждат се и външни лица. 

 

А иначе - утре сутрин ПП-ДБ и ГЕРБ се събират, за да бистрят механизма, по който трябва да се случи ротацията на правителството. Тя трябва да стане факт на 6 март. Премиерът Николай Денков тази сутрин заяви, че по всяка вероятност (според първоначалната договорка) той ще заеме поста на вицепремиер вместо Мария Габриел и няма да стане просветен министър. Допусна Асен Василев да стане втори вицепремиер. 







При ротацията ще има промени в състава на правителството. Те ще се случат на база оценка върху работата на отделните имена. Първоначално анализ ще направят Николай Денков и Мария Габриел. После, ако се наложи, ще се седне и на масата с лидерите на партиите, които подкрепят мнозинството. 

 

В публичното пространство вече се въртят имената на министри, които ще бъдат сменени. Румен Христов от ГЕРБ-СДС спомена, че все още има негативна оценка за работата на здравния министър Христо Хинков. Посочи, че министрите-анонимници (онези, които не са известни за широката публика) също вероятно не са работили добре и ще си идат. Спомена още, че оценява като добра работата в МРРБ и транспортното министерство.

 

ФрогНюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 34| 14630 |10.01.2024 Икономистът Евгений Кънев: БВП на България за първи път в историята ще премине 100 милиарда евро . 15| 4009 |10.01.2024 Габриел Атал става премиер на Франция на 34 години. Защо именно той е изборът на Макрон? . 1| 3860 |10.01.2024 Заболяването на Лойд Остин предизвика политически сътресения в САЩ . 2| 3719 |10.01.2024 Равносметката от полицейския бой на протестиращи срещу БФС е 4 уволнения и 9 порицания

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads