Реклама / Ads
10| 4224 |10.01.2024 НОВИНИ

Битката за регулаторите и въпросът с ротацията: Ще има ли консенсус в сглобката и къде са ДПС?

.
Къде стоят ДПС в така наречената сглобка, каква ще е ролята им при попълването на регулаторите и какво ще стане с правителството при ротацията? В публичното пространство хвърчат имена, но "нищо не е догооврено, докато всичко не е договорено", казват ръководствата на партиите в управляващото мнозинство. Рокади в кабинета ще има, но кои министри ще бъдат "отстреляни" - все още никой не казва. Преговорите за механизма на ротацията започват утре. Какво ще се случи?
 

В тесен кръг ще се проведат преговорите между партиите утре, заяви пред bTV Румен Христов от СДС. Формацията няма да присъства, но в разговорите ще се включат от ДПС. Защо? 


"Те имаха важна роля, особено по отношение на Конституцията. Без гласовете им, това нямаше да стане. Евроатлантическата им ориентация никога не е поставяна под съмнение и биха били добър резерв по отношение на евентуалното връщане на някои текстове от Конституционния съд. И по отношение на бюджета, и по отношение на помощта за Украйна, и по отношение на Шенген те бяха много активни. Но нека не правя реклама на друга политическа формация", коментира Румен Христов. 


Ротацията в правителството е като скачване на орбитална станция, каза вчера лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. Румен Христов обаче не очаква драматизми. 






"Ще има широк дебат и задълбочена оценка на министрите в този кабинет", зарече се той, но отказа да посочва конкретни имена. По всяка вероятност отстреляни обаче ще бъдат министрите-анонимници, защото "ако един министър не е разпознаваем, значи не е бил активен". 


Според Румен Христов добре са се справили регионалният и транспортният министър. Възможно е сменен да бъде здравният министър Христо Хинков, който получава негативната оценка на ГЕРБ-СДС. 


"Не е коректно да посочвам имена. Тепърва започват преговорите. Дори някой министър да е неуспешен според нашите критерии, той може да се поддържа много от колегите ни и няма да бъде повод за раздор", обясни още Христов.


Той заяви, че е добре да има политически фигури в следващия кабинет. Загатна, че финансовият министър Асен Василев може да стане вицепремиер. 


"Асен Василев е ярка фигура. Би могъл да бъде вицепремиер. Ако бъде посочен, ще го подкрепим", отсече още Христов.


Няма окончателно решение за номинацията на ГЕРБ за Конституционния съд, но се спрягат няколко имена - основно това е Десислава Атанасова. Срокът за номинации изтича след два дни.






"Няма окончателно решение, имаме добри юристи. Знае се, че ще бъдат по един от ГЕРБ и по един от ПП-ДБ.  Спряга се Десислава Атанасова, но на мен ще ми липсва като председател на парламентарната група. В крана сметка ще решим къде ще бъде по-полезна тя. Няколко имена се обсъждат - на Екатерина Захариева, Радомир Чолаков, външни имена. Няма много време. Това са хора, които са част от Комисията по правни въпроси в НС. Част от тях са били министри на правосъдието. Предварително е и не е колегиално да излизам и да правя новини, преди да има окончателно решение", обясни още Христов. 


Въпросът с попълването на регулаторите ще стъпи върху принципа за пропорционалност, обясни още Христов, но посочи, че ще се залага основно на експертност и този принцип може да бъде нарушаван, ако някои от кандидатите е по-подходящ. В сметката вкара и ДПС, но принципът на пропорционалност ще се търси между ПП-ДБ и ГЕРБ. 


Христов не изключи подписването на споразумение, в което е "хубаво да влязат и от ДПС". 


"Допълнително ще се реши дали ще сложат подписа си под него. Колегите от ДПС са прагматични. Но да не забравяме, че двете формации (ГЕРБ и ПП-ДБ, бел. ред.) имат достатъчно мнозинство. Добре е да имаш Йордан Цонев, който е председател на бюджетната комисия. Колкото по-широка е подкрепата, толкова по-добре", обясни още Христов.

 

ФрогНюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 3820 |10.01.2024 След като всички съдии си направиха отвод: ВКС решава кой да поеме случая “Дебора” . 16| 4028 |10.01.2024 ISW: Украинците все още подкрепят армията и властта. Русия лъже, за да отслаби помощта на Запада . 0| 3680 |10.01.2024 Денков отговаря на въпроси на живо във Facebook . 5| 7938 |10.01.2024 Украински дрон - свален в дълбините на Русия

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads