Реклама / Ads
0| 2168 |09.09.2024 НОВИНИ

Трима израелци загинаха при атака срещу граничния пункт между Йордания и Западния бряг

.
Източник: БГНЕС
Трима израелци бяха убити при нападение срещу граничния пункт между Йордания и Западния бряг, съобщи "Ройтерс".
 

Това е първият подобен удар на границата с Йордания от 7 октомври, когато "Хамас" извърши нападение срещу южен Израел и предизвика войната в Газа.

 

Информационните агенции припомнят, че Израел и Йордания имат подписан мирен договор от 1994 г. и поддържат тесни връзки в областта на сигурността. Всеки ден през границата от Йордания и от други държави от Персийския залив преминават десетки камиони със стоки за Западния бряг и за Израел.

 

Според израелски източници нападетелят на контролирания от Израел граничен пункт "Алънби" е бил въоръжен. Малко по-късно официалните власти от Кралство Йордания съобщиха, цитирани от CNN, че нападателят е неин поданик. След като е извършил убийствата на трима мъже на около 50-годишна възраст, той е бил застрелян от силите за сигурност, а граничният пункт бе затворен.

Извършителят на нападението е Махер Диаб Хюсеин Ал-Джази, йордански поданик от провинция Маан, южно от столицата Аман. Ал-Джази е действал сам, обявиха от йорданското министерство на вътрешните работи. Той е преминал през пропускателния пункт с камион, превозващ търговски стоки от Йордания за Западния бряг.

 

Междувременно палестински източници съобщиха, че при израелски въздушен удар в северната част на ивицата Газа са убити заместник-директорът на гражданската служба за извънредни ситуации и четирима членове от семейството му. 







Съобщава се и за атентати в "Зейтун", предградие на град Газа.

 

И днес стотици хиляди протестираха в Израел за сделка за заложниците, държани от "Хамас". Според съобщения в медиите около 500 000 души са се събрали само в Тел Авив, за да настояват за сключване на сделка за освобождаването на израелските граждани. Според шефа на ЦРУ Уилям Бърнс "по-подробно предложение" за споразумение ще бъде представено в следващите няколко дни.

 

ООН наскоро описа хуманитарната ситуация в ивицата Газа като "повече от катастрофална". В същото време, след като в петък на Западния бряг беше убита протестираща американска гражданка от турски произход, семейството й обвини Израел и поиска независима страна да разследва случая.

 

Вашингтон и ООН също поискаха изясняване на ситуацията с 26-годишната жена, за чийто случай и от Анкара обявиха, че става въпрос за "убийство". Информационните агенции съобщиха и че 13-годишно палестинско момиче също е било убито на Западния бряг.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 11417 |09.09.2024 Удря ни мощна магнитна буря от клас G1 . 0| 2167 |09.09.2024 ЦИК решава дали да регистрира за изборите двете фракции в ДПС . 1| 2606 |09.09.2024 Тина Бокучава: Има риск Грузия да се върне в съветската епоха . 1| 2184 |09.09.2024 ВКС гледа делото за вписването на промените в БСП

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads