Реклама / Ads
2| 2915 |07.11.2022 НОВИНИ

Труп на катапултирал украински пилот изплува от водите край Царево

.
Михайло Матюшенко
Труп на украински военен пилот е изплувал край Царево през септември, съобщава БНР. „Трупът беше с парашут. Крайниците му бяха отрязани, вероятно при катапулта. Започнахме да работим по горещи следи. По данни на съдебния лекар мъжът е престоял във водата 2-3 месеца“, каза началник сектор „Издирване на бежанци“ Христо Ичев.
 

Веднага униформените осъществяват контакт с клубове по парашутизъм и военни пилоти и разбират, че става въпрос именно за военен пилот. 

 

„Влязохме във връзка с командващия на въздушните сили на Украйна. От там ни обясниха, че има характерни цифри, които отговарят на типа самолет, оборудването и пилота. Намерихме 5 цифрения код, беше почти заличен от водата. Установи се този номер, който подадохме към Украйна и в рамките на два-три дни установихме кой е пилотът“, обясни Христо Ичев.

 

Според разследването е установено, че това е полковник Михайло Матюшенко с позивната „Дядо“. Той е ръководил бригадата „Призракът на Киев“. Неговият самолет Су-24 е свален през юни край Одеса. Три месеца по-късно тялото му е намерено във водите край Царево.

 

Михаил Матюшенко, който беше окрит мъртъв край бреговете на Царево, е роден в Буча, град станал известен с клането извършено там в началото на войната. Родният град на пилота се превърна в символ на трагедия. Също така именно Матюшенко ръководи бригадата, наречена "Призраците на Киев", която се превърна в легенда и модел за подражание за украинските войници, защото според украинските власти бригадата няма загуби в небето.

 

"С идването на полковник Матюшенко в ръководството на 40-та бригада тактическа авиация, тя не понесе загуби във въздуха. И така, всички пилоти от "Призраците на Киев" се върнаха живи," пише кметът на Буча.

 

Но въпреки успехите си, една битка стана фатална за Михаил Матюшенко. Тя се проведе над Черно море, след като военните решиха да укрепят южния и източния фронт.

Тялото на пилота беше върнато в родната му Буча. Сбогуването с полковника се състоя на 3 октомври на Алеята на героите в Буча - на гробището по улица Депутацкая.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 2991 |06.11.2022 Kметът на обсадения украински град Бахмут: Държим се! . 0| 2832 |04.11.2022 35 украински бежанци са настанени временно в гр. Елхово . 3| 2893 |03.11.2022 Великобритания е предала на Украйна безпилотни подводни апарати. ЕС е осигурил 400 генератора за ток . 0| 2624 |02.11.2022 Автобусът с украински деца без родители пристигна в Балчик

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads