Реклама / Ads
49| 9243 |15.11.2021 НОВИНИ

Трус в „Демократична България“: Христо Иванов подаде оставка

.
Борислав Сандов, Христо Иванов, Атанас Атанасов Източник: БГНЕС
Следизборен трус в редиците на „Демократична България“. Лидерът на ”Да, България” и съпредседател на обединението Христо Иванов обяви, че подава оставка. В изявление в социалните мрежи той пое отговорността за слабото представяне на дясното обединение, което взе малко под 6% на вота в неделя. На Национален съвет Иванов ще предложи да бъде подкрепено правителство с мандат на „Продължаваме Промяната“.
 

„След като започна да се очертава по-ясно картината на резултатите от изборите вчера и конкретно на „Демократична България“, ние започнахме да правим анализ и оценка. Днес проведохме Изпълнителен съвет на „Да, България“ и аз говоря в качеството си на лидер на тази партия. На този Съвет всички се обединихме около мнението, че резултатът е изключително лош. Той показва много сериозно отстъпление спрямо резултатите, които бяхме постигнали както на 4 април, така и на 11 юли. Не може да бъде оценен по друг начин, освен като много сериозен удар по способността на „Демократична България“ да изпълнява мисиите и каузите, с които се е натоварила“, започна изявлението си Иванов.

 

По думите му това е доста сериозен знак от членовете на демократичната общност за оттегляне на доверието.

 

„Причините за това са много и различни, те трябва да бъдат анализирани, но трябва да се носи отговорност“, категоричен бе Иванов, който поема цялата отговорност за слабия резултат на обединението.

 

„От тази гледна точка днес аз подавам оставката си като председател на „Да, България“. Колегите ми от Изпълнителния съвет също подават оставките си. Утре свикваме Национален съвет на партията, на който ще предложим да бъдат взети няколко решения. Едното от тях е насрочване на Национална конференция, която да избере ново ръководство. Аз ще предложа също така преди нея да бъдат проведени поредица от вътрешнопартийни дискусии“, каза още Христо Иванов.

 

Той счита, че неговата отговорност и оставка, както и на колегите му от Изпълнителния съвет, е много важна предпоставка за една откровена дискусия с назоваване на проблемите и търсене на отговорните решения. Иванов е убеден, че първата крачка е именно неговата оставка.

 

„Другото решение, което ще предложа да бъде взето от Националния съвет, е да бъде даден още от сега мандат на бъдещата парламентарна група в нейната част от представители, излъчени от „Да, България“, за подкрепа на бъдещо управление с мандат на „Продължаваме Промяната“, добави той.

 

„И аз, и Изпълнителният съвет ще продължим да действаме като представители и органи на партията в оставка до избор на ново ръководство“, увери Христо Иванов, който отново определи резултата като „много лош“.

 

„Искам да благодаря на колегите в председателския съвет - Атанас Атанасов, Владислав Панев и Борислав Сандов, заради мъдростта, труда и отдадеността, с които заедно работихме. Мисля, че най-голям дял от отговорността за това положение се пада на мен. Точно затова аз подавам тази оставка. Моите колеги работиха и работят изключително всеотдайно. Много е лесно да се ритат хората и да се намират кусури“, добави той.

 

„Отговорността я поемам, оставката е на масата, предстоят тежки решения“, завърши Иванов и увери, че „Демократична България“ ще бъде активна в парламента и ще вземе участие в излъчването на правителство, съобразявайки се със своето място и с положението, в което се намира.




Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 13| 4583 |15.11.2021 Христо Иванов загуби символната битка с Пеевски във Велико Търново . 8| 3180 |14.11.2021 Христо Иванов: Не бих употребил думата ”провал”. Поздравявам ПП . 8| 3202 |14.11.2021 Проф. Христова: Далеч е времето, в което тази вълна ще отшуми . 1| 2844 |14.11.2021 Христо Иванов: Не можем да оставим други да решават бъдещето ни

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads