Реклама / Ads
0| 5469 |02.03.2022 НОВИНИ

Цар Освободител не харесвал 3 март и смятал, че Русия е призвана да заплашва света

.
Император Александър II
След 13 войни между Русия и Турция и подписани нд 20 мирни договори между тях, само един засяга независимостта на България. При това месеци след полагането на подписи в Сан Стефано (Йешилкьой), в Берлин голямата радост на българите е почернена брутално. Драстично са орязани и повечето завоевания на Русия през войната 1877-1878 г.
 

Това дава повод на руския император Александър II да нарече Санстефанския договор и последвалия Берлински трактат „черна страница“ в руската история.  

 

България го отнася най-много и наистина несправедливо. Тя е разделена на две части, докато свободата на Сърбия, Румъния и Черна гора е потвърдена.

 

Според някои историци този мрачен финал се дължи, наред с други неща, и на факта, че Санстефанският мир е конструиран от някои хора, преди всичко от граф Игнатиев, а друга делегация, изпратена за преговори в Берлин е оглавявана от граф Михаил Горчаков. Той бил доста възрастен, неактивен в дипломацията и нямал информация от посланиците, някои от които се занимавали не с държавния, а с личния си интерес. По този начин граф Горчаков нямал потенциал да защитава интересите на Русия, в резултат на което тя загубва редица постижения от войната. Въпреки това в България 3 март се празнува като национална дата на Освобождението.

 

Някои историци смятат, че причината за подписването на Берлинското споразумение от Санкт Петербург е нежеланието на Русия да се противопостави на другите велики сила и най-вече на Англия.

 

Особено актуално звучи днес една мисъл на Александър II: „Русия не е търговска и земеделска държава, а военна и е призвана да застрашава постоянно света“. И още: „Не е трудно да се управлява Русия, но е абсолютно безполезно“.

 

Не е ясно дали двете мъдрости са родени в българското градче Пордим, от където през есента и зимата на 1877 г. руският император ръководи боевете при Плевен, но така или иначе показват неговата прозорливост…

 

Фрог нюз

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 34| 17168 |05.12.2021 Румяна Коларова: Не мога да разбера човек от ДСБ - харесвал Бойко Рашков, но не и Корнелия Нинова . 1| 3190 |13.05.2021 Съпругът на простреляната в метрото: Оплаквала се е на дъщеря ни, че колега я харесвал и я преследвал . 3| 4170 |07.10.2020 Автоинструктори блокираха бул. “Цар Освободител” на протест в София . 2| 3942 |19.09.2018 Президентът забавил указа за Маринов, защото обществото не го харесвало

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads