Реклама / Ads
Frognews
1| 2685 |12.12.2018

Църквата одобрява донорството при определени условия

.
Патриарх Неофит
Църквата одобрява даряването на органи само при съзнат избор или доказана мозъчна смърт и при спазване на фундаменталните биоетични принципи. Целият клиничен процес на трансплантацията трябва да се координира и осъществява от утвърдени национални трансплантационни болнични центрове.

Даряването на органи от донори в мозъчна смърт, както и трезвото и съзнателно съгласие на здрав човек да дари свой орган на страдащ свой събрат, като акт на алтруизъм и обич е в съгласие с учението и мнението на нашата Църква.

 

Това се казва в позиция на Светия Синод на Българската православна църква по Закона за трансплантация на органи, тъкани и клетки, съобщава БГНЕС. В позицията се пояснява, че църквата защитава донорската институция, нейната практика и свързаните с нея лица, от всяко евентуално оскверняване, принудителна диагноза или прибързаност в спазването на критериите за мозъчна смърт. Църквата не приема още  комерсиализация или сделка, от какъвто и да било вид по отношение даряването на органи, избор на реципиенти на основата на расистки критерии, нарушаване реда за чакане на подходящ донор и т. н.

 

От Светия Синод посочват и условията при които дава благословение за извършване на трансплантациите при изпълнение на няколко условия.

 Едното условие е строго и регламентирано спазване на фундаменталните биоетични принципи. Установяването на мозъчната смърт да се извършва по строго определени клинични критерии, чрез високоспециализирани инструментални изследвания /ангиография, ЯМР и др. методи/ от абсолютно независима /външна/ комисия, е второто условие на Църквата. “Понастоящем, законът и наредбите в Република България допускат диагностицирането на мозъчна смърт и без осъществяването на инструментални доказателствени изследвания, което църквата не би могла да приеме”, се посочва в становището на БПЦ.

 

Третото условие, което Синодът поставя е наличието на писмено информирано съгласие /волеизявление/ от донора и близките му /кои органи, клетки и тъкани да бъдат взети при евентуална мозъчна смърт/, а не презумпция за повсеместно съгласие с донорството.

 

Необходимо е още целият клиничен процес на трансплантацията да се координира и осъществява от утвърдени национални трансплантационни болнични центрове, които да имат доверието на обществото и да гарантират по възможно най-добър начин изпълнението на процедурата по установяване на мозъчна смърт и цялостните права на донора, както и да гарантират постигането на най-високи нива на успеваемост на процедурата по трансплантация, в интерес на реципиента.

 

В заключение се казва, че БПЦ си запазва правото да промени своята позиция, при промяна в законодателството и закона за трансплантациите.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay Donate now
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. Горнооряховският кмет съди Програмата за подобряване на въздуха 1| 3928 |08.12.2018 . Църквата почита Света Екатерина 1| 2917 |24.11.2018 . ЧЕЗ РАЗПРЕДЕЛЕНИЕ ПОДОБРЯВА ЕЛЕКТРОЗАХРАНВАНЕТО В БИСТРИЦА, ЖЕЛЕЗНИЦА, ГОРУБЛЯНЕ, БОЯНА, ДРАГАЛЕВЦИ И СИМЕОНОВО 0| 2696 |12.11.2018 . Горанов одобрява бонусите в Агенцията по вписванията, която гърмя цяло лято 5| 2847 |09.11.2018

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads

НАЙ-ЧЕТЕНИ

    Реклама / Ads

    БЛОГОВЕ