Реклама / Ads
0| 4242 |18.01.2024 НОВИНИ

Цеков: Не може да има злоупотреби с оценките за саниране. Правят се машинно, по методика

.
Проблемите, свързани с настоящата процедура по саниране на жилищния фонд, не се коренят в методиката на оценка или начина, по който е извършена оценка. 
 

Това заяви регионалният министър Андрей Цеков по време на изслушване в парламента. 

 

Цеков отговаря на въпросите на депутати за процеса по саниране на сградите в страната. Изслушването е по предложение на БСП, предават от БТА. 

Той отрече да има възможност за злонамерено манипулиране на документите в ресорните институции.

 

Проблемът е доста по-дълбок, той е социален, свързан е с недостига на средства изобщо в държавата за пълно обновяване на целия частен жилищен фонд, проектиран преди 1999 г., стана ясно от думите на Цеков. В средата на месеца той алармира, че средствата за саниране няма да стигнат за всички.

 

Цеков обясни, че на всяка една сграда се прави енергийно обследване от сертифицирани експерти. Въз основа на него се издава енергиен сертификат.

Максималният брой точки, който здание може да получи, е 140. Предвид се взимат различни показатели – какво е потреблението на енергия към момента, какво би било, ако сградата бъде санирана, какви са вредните емисии, които се отделят и пр.





Цеков заяви, че според негова оценка около 5500 многофамилни жилищни сгради се нуждаят от саниране. Той добави, че от тях 2100 са санирани по националната програма. 

 

“В момента по етап I ще предоставим средства за 756 сгради, етап II, който стартира и който трябва да приключи на 29 октомври ще подсигури още 282 милиона, макар и с 20 процента самофинансиране, той ще осигури средства за още около 200 сгради”, посочи Цеков.

 

МРРБ разполага с целеви средства за саниране по Програмата за развитие на регионите в размер на още 409 милиона лева, които ще бъдат обявени като процедури и предоставени на гражданите в рамките на настоящата година, стана ясно още от думите на министъра.

 

ФрогНюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 4366 |18.01.2024 И МОН откри нарушения в ЮЗУ. Ще има ли уволнени? . 1| 4245 |18.01.2024 Протестиращи служители в градския транспорт се срещат с кмета Терзиев . 4| 4340 |18.01.2024 Зеленски призова сънародниците си да вземат инициативата във войната с Русия в свои ръце . 0| 3959 |18.01.2024 „Софийска вода“ временно ще прекъсне водоснабдяването в м. Детски град

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads