Реклама / Ads
1| 4187 |18.01.2024 НОВИНИ

И МОН откри нарушения в ЮЗУ. Ще има ли уволнени?

.
Редица нарушения в Югозападния университет в Благоевград откри след проверка Министерството на образованието и науката. Новината съобщиха от ведомството, но за шашмите във висшето училище отдавна говори историкът доц. Стефан Дечев, бивш преподавател по история в ЮЗУ. Резултатите от проверката на МОН само потвърждават всичко, казано от доц. Дечев.
 

Оценки, без положени изпити, фалшифициране на подписи, дипломи без необходимия брой изпити са само част от нарушенията, за които Дечев заговори още преди месеци

 

Сега изглежда проверка на МОН констатира същото. Министерството започна да рови, след като Дечев изнесе информация за нередностите, които стават под зоркото око на ректора на ЮЗУ проф. Борислав Юруков.

 

Според съобщението на МОН голяма част от учебната документация в Правно-историческия факултет на ЮЗУ се води “непрецизно, некоректно, допуснати са редица технически грешки, поправки на заглавия на дисциплини, грешки в хорариума, както и в ECTS (Европейската система за трансфер и натрупване на кредити) по отделните дисциплини.

 

От проверените главни книги на специалностите "История“, "История и археология“ и "Архивистика и информационна сигурност“ – на случаен принцип, от випуск 2015 г. до випуск 2020 г., комисията установи 58 случая на нарушение на изискванията на Наредбата за държавните изисквания към съдържанието на основните документи, издавани от висшите училища. 





МОН констатира и липса на изпитни протоколи, въпреки които обаче са нанасяни оценки в главните книги - нещо, за което говори и самия Дечев. В други случаи липсват номера и дати на изпитни протоколи, както и оценки по определени дисциплини. Има коригирани текстове с коректор, неподписани оценки и невписани оценки в главната книга при издадени дипломи.

 

От проверените главни книги по специалността "Право“ с всички студенти–редовно обучение, записани от 2015 г. до 2018 г., комисията установи 80 случая на нарушение на Закона за висшето образование и на Наредбата за единните държавни изисквания за придобиване на висше образование по специалността "Право“ и професионална квалификация "юрист“. Сред нарушенията са: обучение в съкратени срокове, преместване от друго висше училище от друга специалност, неспазване на продължителността на обучението, неспазване на хорариума по задължителните дисциплини, както и признаване на изпити от една образователно-квалификационна степен в друга.

 

Установено е, че липсват 4 протокола от проведени изпити, а в други протоколи има вписани оценки без подпис или невписани такива в главната книга.  В главната книга има вписани оценки по дисциплините, които са водени от един преподавател, но са подписани от друг човек, както и други нарушения.

От ректора е изискано писмено становище за всеки от установените случаи на вписани в главната книга оценки, за които липсват изпитни протоколи, в това число да посочи кои са лицата, които са ги вписали. Той трябва да изиска и писмени обяснения от отговорните членове на академичния състав и на административния персонал за всички неподписани оценки в изпитните протоколи и в главните книги и да приведе документацията в съответствие с изискванията.

 

Не е ясно дали ще има уволнени преподаватели. Медията ни изпрати въпроси до висшето училище, за да попита какви действия ще предприеме ЮЗУ, след констатираните нарушения от МОН, ще има ли подведени под отговорност преподаватели, каква е позицията на ръководството на университета. 

 

ФрогНюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 4064 |18.01.2024 Протестиращи служители в градския транспорт се срещат с кмета Терзиев . 4| 4137 |18.01.2024 Зеленски призова сънародниците си да вземат инициативата във войната с Русия в свои ръце . 0| 3912 |18.01.2024 „Софийска вода“ временно ще прекъсне водоснабдяването в м. Детски град . 3| 5025 |18.01.2024 23-годишна бере душа в болница след побой от мъжа си, той отвлякъл детето им, а полицията 5 дни не може да го открие

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads