Реклама / Ads
0| 2799 |05.09.2022 НОВИНИ

Цензура: Властите в Русия отнеха лиценза на независимия вестник „Новая газета“

.
Дмитрий Муратов Източник: Reuters
Руските власти отнеха регистрацията на вестник „Новая газета“ – една от последните независими медии. Това се случва по искане на медийния регулатор, като така направиха невъзможно излизането й в Русия, съобщи „Ройтерс“.
 

„Съдът в Москва обяви за невалиден сертификатът за регистрация на печатната версия на „Новая газета“, обяви в социалните мрежи изданието, което спря да бъде публикувано в края на март.

 

„Роскомнадзор“ използва като основание за искането, че медията не й е представила редакционния устав в законните срокове, след като е променила издателя си през 2006 г.

 

Според ответника обаче промяната на основателя не означава, че вестникът е започнал да работи като нова медия, и искането на регулатора е немотивирано. Главният му редактор Дмитрий Муратов заяви, че решението е „политически удар, без правно основание“ и че вестникът ще го обжалва.

 

По време на управлението на президента Владимир Путин изданието е трибуна на различно мислещите и няколко от неговите служители, включително разследващата журналистка Анна Политковская, са убити заради свои репортажи.

 

През юли руският регулатор в областта на комуникациите пожела да бъде отнет лицензът на уебсайта и печатното издание на „Новая газета“.

 

„Новая газета“ първоначално е основана през 1993 г. Главният редактор на изданието Дмитрий Муратов получи през 2021 г. Нобеловата награда за мир заедно с филипинския журналист Мария Анхелита Реса, чийто вестник впоследствие също беше закрит. Муратов продаде Нобеловия си медал, за да събере пари за подпомагане на украинските бежанци. В събота Муратов водеше погребалната церемония на бившия съветски президент Михаил Горбачов, на която Владимир Путин не присъства.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2763 |04.09.2022 Зеленски обвини Русия, че води енергийна война и призова Европа за по-голямо единство . 0| 3657 |03.09.2022 Медведев вулгарен: Англо-саксонските извратеняци заспиват с мръсни сънища за разпада на Русия . 0| 3933 |02.09.2022 „Анонимните“ хакнаха най-голямата такси фирма в Русия /видео/ . 0| 2754 |02.09.2022 Щерките на Путин в нов пакет санкции на Украйна срещу Русия

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads