Реклама / Ads
1| 2949 |04.12.2022 НОВИНИ

Цетозар Томов: От президентско вето се нуждаят някои текстове в Изборния кодекс

.
Цветозар Томов
На хартия, на машини или със скенери, изборите ще бъдат решени от избирателите, но това не означава, че не трябва да се стараем да се справим с недъзите на изборното законодателство. В над 90 на 100 от изборите те протичат честно. Това заяви заместник-председателят и говорител на ЦИК Цветозар Томов. Според него има някои текстове в Изборния кодекс, които се нуждаят от президентско вето.
 

Той не е запознат с множеството промени в изборното законодателство и тепърва ЦИК ще ги обсъжда. На местните избори има общини, в които процентът на недействителните бюлетини може да е много висок и гласът на избирателите да бъде подменен, предупреди Томов по bTV.


Той посочи, че хартиената бюлетина ще бъде малко по-дълга за местните избори. Ако целта ще е да се броят разписките, по-добре да минем изцяло на хартиено гласуване, коментира Томов. Бившите контролни разписки няма да имат тези защити, които имат бюлетините. Трябва да се мисли как да се противодейства на порочните практики, настоя говорителят на ЦИК.


Не е драма да се мине на хартиено гласуване, а проблемът е, че се увеличават рисковете на изборния процес, категоричен бе Цветозар Томов.


Той изтъкна, че има голямо продуцирано недоверие към машинното гласуване. Ние живеем в техническа среда, в която не можем да избягаме от машините и всеки опит да го направим, мирише на Средновековие. Едни избори имат значение тогава, когато хората вярват в тяхната честност, подчерта Томов.


Според него остава въпросът дали не е необходимо да има голямо обществено обсъждане на Изборния кодекс, независимо че вече е приет. Томов определи като добри промени увеличаването на заплащането на представителите на СИК и да има видеонаблюдение на изборния ден.


"Форсмажор може да възникне на изборите, но докато не е възникнал, ние трябва да се справим по възможно най-добрия начин", каза Томов.









Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 5391 |06.10.2022 Цветозар Томов: На следващите избори квадратчето ”не подкрепям никого” може да спечели . 0| 2574 |07.09.2022 Цветозар Томов: „Сиела“ има по-големи логистични възможности от ЦИК . 0| 2570 |25.08.2022 Цветозар Томов: Само 18 хил. българи от чужбина със заявления да гласуват на вота . 0| 2646 |17.08.2022 Цветозар Томов: Подписи на починали руши доверието в изборния процес

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads