Реклама / Ads
27| 4677 |13.05.2021 НОВИНИ

Цветозар Томов: Машините не могат да са обект на атаки. Нямат връзка с интернет

.
Машините не могат да бъдат хаквани, но и да има такива опити - има предпазни средства срещу това. Първо - никоя машина няма връзка с интернет. Тоест няма начин да се атакуват голям брой машини с едно действие. Това може да се окаже неефективно за мошениците. Съществува и начиин да се проверява това - дали има съответствие между разписките и протоколите. Призовавам хората да са спокойни.
 

Това заяви в ефира на Нова телевизия новият говорител на Централната избирателна комисия Цветозар Томов.

 

С това той на практика разби един от основните митове, които се повтарят от вси страни по отношение машинното гласуване. Сам вече бившият премиер Бойко Борисов няколко пъти е плашил с хакерите, които само дебнели момента, за да осъществят атака. Такива твърдения имаше и от бившия говорител на предишната ЦИК - Димитър Димитров, който е върл противник на машинния вот.

 

На практика обаче това е един уред, включен в контакта.

 

"Могат да се правят проверки, да се следи има ли пълна идентичност между протокола и разписките. И може да се вземе една извадка от 1% от бюлетините и да се установи с точност дали е налично масово нарушение. Хората трябва да преодолеят страховете си и да повярват в машинното гласуване. Това е работа най-вече на Централната избирателна комисия. Мисля, че има ресурс да се направи демонстрация и хората да направят опит да гласуват. Не мисля, че ще има проблем да се гласува трети път, вече официално, ако вече си го правил два пъти преди това", обясни още Томов.

 

Той посочи, че все още не е ясно как Централната избирателна комисия ще се справи с машинното гласуване в чужбина. Основният проблем не е транспортирането, а сертифицирането и софтуерното подсигуряване. Предстои това тепърва да бъде обсъждано.

 

"Комисията може да се справи с всички нововъзникнали проблеми. Основният риск е ако прекалено силно помним, че сме излъчени от партии там. Политизацията е най-големият риск. Трябва да преодолеем деленето. Нека това не влияе върху решенията на ЦИК. Трябва да се подхожда еднакво към партиите, за да се убеди обществото, че изборният процес се контролира обективно", посочи още Томов.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 9| 6674 |13.05.2021 Росица Матева, ЦИК: Нищо не е платено. Част от машините се съхраняват в дирекции на МВР . 5| 2921 |12.05.2021 Росица Матева и Цветозар Томов са новите говорители на ЦИК . 5| 4571 |08.05.2021 Росица Матева: Договорът за машините не е приключен, те дори още не са платени . 5| 3613 |08.05.2021 Стефан Манов: Машините се борят с купения и контролиран вот

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads