Реклама / Ads
0| 2252 |07.09.2022 НОВИНИ

Цветозар Томов: „Сиела“ има по-големи логистични възможности от ЦИК

.
Цветозар Томов Източник: БГНЕС
„Не намерихме достатъчно IT специалисти, които да сключат договор с ЦИК и да поемат тази отговорност“, заяви пред БНР говорителят на ЦИК Цветозар Томов, добавяйки, че техническата поддръжка на машините за гласуване е ангажимент на „Сиела“.

„Ще има мрежа от техници и за всяка машина ще има техническо лице, което ще отговаря за изправността", обясни той и подчерта, че „една компания, която има като основен предмет на своята дейност извършването на такива услуги, има доста по-големи логистични възможности, отколкото ЦИК“.

 

„Да, това е добре да бъде ангажимент на държавата. Не съм убеден, че подобна организационна задача може да бъде осъществена само от ЦИК, която има 15 члена и администрация от 20-ина човека. Става дума за дейност, която изисква ангажирането на няколко хиляди човека. ... Трябва да се търси решение за взаимодействие на повече държавни институции и най-вече Министерството на електронното управление“, добави Томов.

 

По думите му ЦИК упражнява пълен контрол, за да гарантира сигурността на устройствата за машинно гласуване: „Всички машини се намират в един склад и достъп до него се разрешава само от ЦИК. Всяка дейност, която екипите на „Сиела“ ще извършват с машините за гласуване, се контролира пряко от ЦИК“.

 

Цветозар Томов обяви, че все още не е взето решение от Комисията за броя на избирателни секции в чужбина. Неговото очакване е те да са колкото са били на предишните избори: „МВнР имат ангажимент за изпращането на машините за гласуване в чужбина. ... Броят на машините ще е над 500 в секциите извън страната“.

 

Той припомни, че ЦИК определя СИК извън страната по предложение на парламентарно представените партии и коалиции, а едно място е за човек, посочен от МВнР: „Секциите се създават със заповеди на ръководителите на дипломатическите и консулските представителства. МВнР командирова хората, които изпраща там. ЦИК упражняваме методически контрол и контрол по законосъобразност върху изборите“.

 

„Над 400 машини се подготвят с демоверсия на софтуера за гласуване, за да бъдат използвани за организация на пробно гласуване“, съобщи още Томов.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2288 |25.08.2022 Цветозар Томов: Само 18 хил. българи от чужбина със заявления да гласуват на вота . 0| 2317 |17.08.2022 Цветозар Томов: Подписи на починали руши доверието в изборния процес . 0| 2788 |23.07.2022 Александър Томов: Нелепо е Нинова да държи мандата до 12 август . 7| 2661 |23.01.2022 Лъчезар Томов: Петата COVID вълна едва ли ще продължи след март

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads