Четвъртък, 23 Ноември 2017, 09:08
Frognews
2| 3467 |14.02.2017

ЦИК „магически” намали цената на машинното гласуване с 35%

.
Машинно гласуване
35% по-малко ще струва наема на една машина за вота през март спрямо предходните президентски избори, показа проверка на Frognews в документацията на обществената поръчка, обявена от Централната избирателна комисия.

В официалното обявление на поръчката разбираме, че максималната заложена цена за осигуряване/наемане на 12 500 машини е 15 000 000 лв. с ДДС. Това означава, че за наема на всяко устройство държавата ще плати 1200 лв., като в цената е включено и обучение на рекордно голям брой членове на СИК и РИК за работа с машините, както и разполагане на екипи за бързо реагиране в различни райони на страната при проблем с устройствата.

 

Дотук всичко е наред, поне докато не погледнем историята с наемането на машини в България. Както Frognews вече писа, от 2014 г. до днес Централната избирателна комисия е обявявала пет пъти поръчки за наем на машини, макар и за много по-малък брой. Макар победителят във всички конкурси да е един и същ - „Сиела Норма” АД, чиито собственик е Веселин Димитров, един от учредителите на Движение „България на гражданите” и доскорошен член на Националния съвет на партията на Меглена Кунева, то цената при всеки вот е различна. При това много различна.

 

За справка можем да вземем последните президентски избори, провели се само преди няколко месеца. Тогава средната цена за наем на устройство е 1 860 лв. или с 35% по-ниска от настоящата. Ще си кажете, че машините за президентските избори и тези за парламентарни такива може би са различни? Ще сгрешите.

 

Наша обстойна проверка в техническата спецификация на настоящата и на предишната поръчка показа, че те съвпадат почти на 100% с минимални разлики. Още повече, че при изборите през март фирмата-победител ще трябва да предвиди обучение на много по-голям брой служители на ЦИК, отколкото на всички предишни машинни вотове взети заедно.

 

Бихме могли да бъдем и по-критични и да погледнем още по-стари изборни процеси, където се провеждаше експериментално машинно гласуване. Така например на местните избори през 2015 г. цената за наем на 50 устройства достигна до рекордните 3336 лв. с ДДС за всяко. Това е близо три пъти по-висока цена спрямо настоящата.

 

Най-ниската цена за наем на машина в историята на този тип гласуване у нас пък е на предсрочните парламентарни избори през 2014 г., когато наем на едно устройство излиза 1 476 лв. Отново забелязваме, че цената е значително по-висока от сега предвидената такава от 1200 лв. на машина.

 

Трудно бихме могли да се обвиним и изпълнителя на поръчката за изкуствено надуване на цената при предишните избори, тъй като тя винаги е съвпадала с прогнозната цена, зададена от ЦИК в самия конкурс.

 

И тук изниква важният въпрос – как ЦИК успява „магически” да намали цената за наем на една машина с 35% в рамките за по-малко от пет месеца, особено с оглед на спешните срокове, в които трябва да се изпълни заданието?

 

Михаил Кръстев, Frognews

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. Близо 100 деца пипнаха хепатит А в град Раковски 0| 188 |23.11.2017 . Ревизоро: Големите играчи в полулегалния бизнес с горива са Бореца, Кокаинчо, Музиканта и Монсеньора 0| 511 |23.11.2017 . Шефът на ВАП: Имаме над 200 контролни органи, но те са пасивни и бездействат 0| 502 |23.11.2017 . Алекс Алексиев: Ще платим висока цена за милите очи, които правим на Турция 4| 1313 |23.11.2017

КОМЕНТАРИ

Реклама
Реклама
Реклама

БЛОГОВЕ

Ние използваме "бисквитки", за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия

Разбрах