Реклама / Ads
6| 14781 |11.07.2021 НОВИНИ

„Сиела Норма“ да не мълчи за проблеми с машини, защото възникват съмнения

.
Веселин Тодоров Източник: БНР
Честни и прозрачни избори. Това искаме. Затова трябва да сме бдителни. Ако се интересувате и следите как протичат изборите, ако не ви е безразлично накъде ще поеме България след 11 юли, трябва да знаете някои неща, за които вече се спекулира и се разпространява манипулативна информация.
 

„Сиела Норма”. Да, „Сиела Норма“ е фирмата, която по договор с ЦИК отговаря за поддръжката на машините за гласуване. Това бе потвърдено от директора на компанията Веселин Тодоров при подписването на договора за 4,35 млн лева.

Договорът е за техническото и логистично осигуряване на до 11 100 машини. 9600 от тях са използваните вече на вота на 4-и април, а още 1500 са осигурени от фирмата-производител „Смартматик” за днешния вот.

“Сиела Норма“ отговаря и за техническо обслужване от 2400 техници по места и експерти в колцентър, работа на екип за местните избори, за изборите за народни представители и за изборите за президент и вицепрезидент. Договорът включва обучение на хора.

Затова е редно представители на „Сиела Норма“ да дават обяснение за случващите се нередности, повреди или други възникнали проблеми. Да ги дава открито и бързо. Иначе могат да възникнат съмнения за саботиране на изборния процес. За да не падат тези съмнения върху „Сиела Норма“, оттам трябва да дадат аргументирани отговори за всеки възникнал казус.

До момента има такива, които предизвикват питания за качеството на организацията и стриктното изпълнение на задължанията по договора.

 

Над 10 са местата, където има проблем с машините в страната – информация към 10,30 часа. За пет от тях ЦИК вече е решила, че се преминава към гласуване с бюлетини.

Говорителят на ЦИК Цветозар Томов съобщи, че от няколко РИК са се оплакали, че машините не са проработили тази сутрин. Това е в рамките на очакваното.

В пет секции - по една в Добрич, Карнобат, Брусарци, Полски Тръмбеш и село Янково, ЦИК е решила вече да се премине към хартиен вот заради проблемите с машините, възникнали още от вчера.

Технически проблеми са установени в 26 избирателен район -София област, съобщи председателят на Районната избирателна комисия Димитър Димитров: "Чак снощи в 11.30 часа дойдоха машините в Драгоман и Сливница. В Душанци машината показа друга дата и час. Чакаме техника да дойде и това е проблем. Чакаме да видим решението на казуса. Още една в Костинброд, шеста секция, изкарва ценова разписка, чака се техник. Това са ни проблемите общо взето с машините, другите работят навсякъде. Трябва да ви кажа, че кол центъра на "Сиела норма" отказваше да вдигне телефона. Сега вече го вдигат…".

 

От „Сиела Норма“ все още не сме чули какво точно се случва и кой нарушава организацията.

 

Над 20 са сигналите за проблеми с машините в секциите в Стара Загора в началото на изборния ден, съобщи председателят на РИК Теодора Крумова. 

В три секции на територията на Варна се преминава на гласуване с хартиени бюлетини, защото машините не са проработили, съобщиха от Районната избирателна комисия. В още три секции е имало проблеми с картите за гласуване, както и с отпечатване на бележките от вота, но повредите са отстранени.

В две секции в Червен бряг е установено, че часовниците на машината са настроени с един час разлика от реалното време. Ако се наложи, там гласуването ще бъде удължено с час, уточниха от Районната избирателна комисия. Гласуването в момента протича нормално. И пак няма обяснение от „Сиела Норма“…

Някои лица вече бълват тежки съмнения срещу машинния вот от телевизии и други медии, аргументирайки се със случилите се тук-там проблеми. Задължително е Веселин Тодоров или друг представител на „Сиела Норма“ да обясни за какво става дума.

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 3444 |26.06.2021 Димитър Димитров: Сагата между ЦИК и „Сиела Норма“ още не е приключила . 2| 3236 |18.06.2021 ЦИК подписа договор за 4,35 млн. лв. със „Сиела Норма“ . 0| 2925 |15.06.2021 ЦИК финализира договора със „Сиела Норма“ за логистиката на машините за вота . 2| 3122 |14.06.2021 ЦИК: „Сиела норма“ ще обслужва и новите машини

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads