Реклама / Ads
4| 3761 |07.06.2021 НОВИНИ

ЦИК: Утре сутрин става ясно дали окончателно се провалят преговорите със ”Сиела Норма”

.
Цветозар Томов Източник: БГНЕС
Най-късно до утре сутринта ще разберем дали окончателно се провалят преговорите със ”Сиела Норма”. Това заяви зам.-председателят на Изборната комисия Цветозар Томов по Българската национална телевизия. Той потвърди отново, че не се е стигнало до положителен резултат от преговорите със ”Сиела Норма” и че комисията в момента докладва пред ЦИК.
 

"Доколкото знам предложението ще бъде да се прекрати процедурата и след това остава ЦИК или да приеме, или да отхвърли това предложението", заяви Томов.

 

"Колко пари над обявената от нас цена би искала "Сиела Норма" не може да бъде предмет на преговори, защото такива преговори комисията няма да води. "Сиела Норма" не е предложила цена, която да може да бъде коментирана на тези преговори. Намаляване на броя на машините не може да има", коментира още той.

 

Говорителят на ЦИК беше категоричен, че "Сиела Норма" не е предложила вариант, на който Комисията да може да се съгласи.

 

"След като досега не се е появил участник, който да може да осигури такъв брой машини и досега няма да се появи", смята Томов.

 

"Ако не набавим тези машини, това създава проблеми при организацията на изборите, но нека не драматизираме тези проблеми. Първо ние още не знаем колко са секциите, които трябва да бъдат покрити с машини. Предстои да получим тази информация от ГРАО, не знаем колко са тези секции в чужбина, като че ли в момента броят им е малко по-голям от тези 9 600 машини, които ги има", коментира Цветозар Томов.

 

Той цитира и текст в Изборния кодекс, според който, ако не може да се проведе машинно гласуване по обективни причини, тогава се минава на хартиено гласуване.

 

"При положение че не можем да сключим сделка, възможността да има две машини в една секция, на практика отпада. Сега въпросът е дали наличните машини биха стигнали за да покрием всички секции за които има законово основание да се проведе машинно гласуване", каза Цветозар Томов.

 

Той уточни, че въпросът за охраната на машините е пряко свързан с процедурата, която върви в момента. Един от ангажиментите на фирмата доставчик е проверка на техническата годност на устройствата и подпомагане на комисиите в чужбина, за да могат да работят с тях, поясни още Томов.

 

Говорителят разясни още, че ако информацията от машината не може да се качи на флашка, информацията се взема от разписката, която е допълнителен източник на информация.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 3118 |07.06.2021 Топлофикациите в България: Въглеродните емисии стават непосилни за плащане . 19| 3851 |06.06.2021 Утре става ясно ще се кандидатира ли Слави Трифонов за депутат . 4| 4933 |02.06.2021 И Хасково въстава с искане оставката на Гешев . 0| 2848 |02.06.2021 Времето се затопля, но остава сравнително студено за юни

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads