Реклама / Ads
1| 2883 |07.09.2021 НОВИНИ

ЦИК увери, че може да организира избори 2 в 1

.
Росица Матева Източник: стопкадър, БНТ
Централната избирателна комисия няма притеснения по отношение на изборния процес. Този орган е създаден със задължението да организира избори според това как и кога са насрочени. Могат да бъдат организирани избори в 2 в 1. Това увери пред БНТ председателят на ЦИК Росица Матева. Тя припомни, че през 2011 г. са проведени едновременно местни и президентски избори. Матева увери още, че машините като технологии позволяват да се гласува в повече от един вид избори.
 

ЦИК имаше готовност да приеме хронограмата и изборните книжа за работата за президентските избори още в деня, в който датата беше насрочена. В същия ден обаче се разбра, че няма да бъде изпълнен третият мандат и се отива към нови предсрочни избори, затова изчакваме да се прецени дали ще има избори 2 в 1. За да улесним избирателите и цялата изборна администрация, преценката на ЦИК е да не вървят успоредно две хронограми и различни изборни книжа, при положение, че част от тях ще бъдат идентични на практика. Затова още не сме приели никакви решения по организацията на президентските избори", обясни тя.

 

Росица Матева уточни, че нищо не може да се направи за парламентарните избори, тъй като още няма насрочени такива. Първо трябва да бъде разпуснато Народното събрание и да бъде издаден указ.

 

"Ще изчакаме до 14 септември, за да видим дали ще бъдат насрочени 2 в 1. В противен случай трябва да започнем вече да взимаме нашите решения за насрочените президентски избори", уточни говорителят на ЦИК.

 

Според нея много трудно ще бъде избран президент на първи тур, а Централната избирателна комисия ще има много кратко време, след като бъде установено кои президентски двойки отиват на балотаж.

 

"Обикновено в понеделник вечерта късно става ясно кои кандидати отиват на балотаж, тогава даваме информация на печатницата на БНБ да бъдат отпечатани бюлетини, съответно, и трябва да бъде инсталирана и създадена електронната бюлетина за машините, след което на всяка една от повече от 12 000 машини трябва да бъде инсталиран софтуерът за гласуване едновременно на балотаж и на парламентарни избори", обясни Росица Матева.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 24| 11851 |06.09.2021 Валери Найденов: Докато олигархията не се разбере помежду си, може да има и четвърти, и пети избори . 3| 3321 |06.09.2021 Нинова: Предците ни са могли да се обединят зад общ идеал. Можем и ние . 10| 19024 |05.09.2021 Социолог: Най-голямата сила на проект на Петков и Василев може да се окаже и най-голямата им слабост . 23| 14339 |04.09.2021 Мария Капон: Борисов може да се върне само на магаре

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads