Реклама / Ads
18| 10059 |27.06.2011 НОВИНИ

Циркове по делото "Килърите", адвокати сравниха Пешо Сумиста с Левски

.
Пешо Сумиста вече е Левски...
Със скандали започна мегаделото „Килърите" в Шумен. Още при влизането в сградата на съда главният обвиняем Петър Стоянов - Сумиста започна да разиграва предварително подготвен спектакъл.
 
Той намекна, че щели да бъдат видяни „страховете на Цветан Цветанов".
По-късно в една от почивките обвиненият, че е ръководил групата за убийства заяви, че знае за среща между вътрешния министър Цветан Цветанов, председателя на Шуменски окръжен съд Нели Батанова и окръжния прокурор Ася Петрова, която се провела в петък в "Гранд Хотел Варна". На тайната среща било решено обвиняемите по делото „Килърите" да бъдат осъдени до 1 месец заради изборите и ЕС.
Малко след това председателят на шуменския окръжен съд Нели Батанова отрече да се е срещала с вътрешния министър и допълни, че в петък е била на работното си място в Шумен както обикновено. Така лъсна първата нелепа лъжа на Сумиста и защитата.
Междувременно гръмна друг скандал, при който адвокатите на обвиняемите напуснаха съдебната зала.
Мотивът им бе, че Шуменският окръжен съд остави без уважение исканите отводи на съдебния състав и съдия Димчо Луков. По-рано днес съдия Луков не разреши да бъдат свалени белезниците на подсъдимите.
Магистратът обяви, че след съвещание той и колегите му са решили да не уважат искането за отвод, тъй като според тях то е неоснователно.
След почивката съдия Луков призна, че редът в залата действително е част от правомощията на съдебния състав. Той отмени определението си, че по въпроса с белезниците трябва да се произнесе съдебната охрана.
След като разбраха становището на петчленния съдебен състав, защитниците на „Килърите" групово напуснаха залата. Адвокатите обясниха, че докато е траело съвещанието на съдиите, са обсъдили ситуацията помежду си и с клиентите си, при което са стигнали до решението да не влизат в залата, докато белезниците са на китките на задържаните.
За първи път в български съд подсъдими ще стоят с белезници в залата. Подобен случай е само този с Васил Левски, който е стоял окован, но не пред български, а пред турски съд, коментира Розалина Апостолова, адвокат на Васил Костов - Кеца.
"Залата в българския съд е място, в което до приключване на процеса гражданите са невинни", обяви на свой ред адвокат Марин Марковски.
Той добави, че обвиняемите трябва да могат да си водят записки и свободно да се приближават до защитниците си, за да се консултират с тях. Юристът посочи, че оставянето на подсъдимите с белезници в залата е символ на "предварителна обреченост".
Съставът на Шуменския окръжен съд назначи служебни защитници на обвиняемите по делото „Килърите".
Петър Стоянов - Сумиста обаче се възпротиви, тъй като не познавал новия си адвокат и не е обсъждал с него линията на защитата си, поради което поиска ден-два за да уточняване на детайлите.
От своя стана резервни защитници потвърдиха, че не са подготвени да се заемат със защитата на „Килърите." Те се оправдаха с това, че до момента не са имали достъп до 25-те тома секретни материали, които са ключови за делото.
"Това е процесуален рекет и грубо извиване на ръцете на съдебния състав", коментира окръжният прокурор на Шумен Ася Петрова, цитирана от topnovini.bg.
В крайна сметка, точно в 16.00 часа съдът даде ход на делото, въпреки че служебните и частни защитници на шестимата обвиняеми бяха единодушни, че ход на делото не следва да бъде даден.
Служебният защитник на Сумиста Георги Иванов заяви, че по време на последната почивка подзащитния му е отказал да контактува с него.
Председателят на съдебния състав Димчо Луков не уважи мотивите на адвокатите и подчерта, че са имали две седмици, за да се запознаят с материалите. Той допълни и, че по време на почивката служебните защитници също са можели да научат повече за делото.
Подсъдими за участие в организирана престъпна група, която се е занимавала с убийства и с други престъпления, са Петър Стоянов - Сумиста, Васил Костов - Кеца, Янко Попов - Туцо, Георги Вълев, Петър Атмаджов и Райчо Стойнев.
Обвинителният акт беше внесен от Шуменската окръжна прокуратура на 18 май.
Припомняме, на Сумиста е повдигнато обвинение за ръководене на организирана престъпна група, създадена с цел извършване на умишлени убийства, умишлено причиняване на телесни повреди и палежи. Той е обвиняем и за организирането на убийствата на Румен Рачев, Петър Лупов и Борислав Георгиев, както и за нанасяне на две телесни повреди, организиране на два палежа и един взрив.
Срещу Кеца държавното обвинение повдига обвинение за участие в престъпната група на Сумиста, за убийството на Борислав Георгиев и за организиране на убийствата на Румен Рачев и Петър Лупов. Пред съда той ще отговаря и за незаконно притежание на боеприпаси.
Туцо е обвиняем за участие в убийството на Румен Рачев и за участие в бандата на Сумиста.
Срещу Георги Вълев е повдигнато обвинение за това, че поръчал убийствата на Румен Рачев и Петър Лупов. Той има обвинения и за лихварство, незаконно притежание на боеприпаси, организиране на палеж, както и за това, че поръчал нанасянето на две телесни повреди.
Пред съда Петър Атмаджов ще отговаря за участие в убийствата на Рачев и Лупов, за нанасянето на две телесни повреди, за участие в един палеж и за незаконно притежание на оръжие и боеприпаси.
За участие в убийството на Румен Рачев и за незаконно притежание на боеприпаси е обвинен и Райчо Стойнев.
В залата за журналисти е поставен 42-инчов монитор, нает от външна фирма. Той е свързан с камерата и микрофона, монтирани на тавана в залата, където ще се гледа делото. Така във всеки момент на процеса ще бъдат възпроизвеждани звук и картина.
Материалите по делото са събрани в 95 тома. 70 от тях са явни, а 25 - секретни.
Предвижда се делото да тече един месец, като се планират заседания всеки ден.
Свидетели на случващия се цирк коментираха, как така Сумиста бе неизлечимо болен през цялото време в ареста и искаше непрекъснато да бъде воден на лекар, а като почна делото изведнъж се оказа вещ по различни въпроси и дори си позволи да лъже за някаква среща на министър Цветанов. Всички бяха единодушни, че има защитен сценарий, организиран от подсъдими и техните адвокати, за да се затрудни до крайност работата на съда.

Адвокат Илиян Василев, защитник на Георги Вълев, поиска отвод на съдебния състав, назначен по делото срещу групата на „Килърите". Причина за това стана отказът на съдия Димчо Луков процесът да се гледа без на подсъдимите да бъдат поставени белезници. Искането беше направено от няколко адвокати и беше обжалвано пред съдебния състав.


Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 5959 |23.06.2011 Делото "Кардам" влиза в ВКС . 0| 5918 |17.06.2011 Делото "Илинден" влезе в Охридския съд . 11| 5643 |15.06.2011 Операция бламира делото срещу Мургина . 10| 5568 |11.06.2011 Делото срещу Л. Колев отново в съда искат адвокати

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads