Реклама / Ads
3| 3658 |05.11.2022 НОВИНИ

Цицелков: Смесеното гласуване с машини и с хартиена бюлетина е най-лошият вариант

.
Стоил Цицелков
Смесеното гласуване – с машини и с хартиена бюлетина, е най-лошият вариант. А внесеното в момента предложение „е изключително лошо”. Това коментира пред Нова телевизия Стоил Цицелков, председател на обществения съвет към ЦИК.
 

„Отново искат да смесим резултатът от хартия и резултатът от машината в един протокол. Последният път, когато беше така, имаше РИК-ове с 90% сгрешени протоколи. Това е безпрецедентно”, заяви за Нова Тв Цицелков. Той призова да не се смесват резултатите от различните видове гласуване.

 

Преди това Цицелков разказа и за опита по света. По думите му Германия и Ирландия са купили такива машини, но не са ги използвали. „В случая на Германия, техният съд ги спря, защото няма лесен начин гласоподавателят да проследи своя глас към резултатите. Те не са имали отрязъка, който имаме ние”, обясни Цицелков.

Същите машини се ползвали в САЩ и Белгия.

 

Той обясни, че именно във Венецуела благодарение на машините е хванат опит за фалшификация на изборите от страна на Николас Мадуро.

 

Според Цицелков практиката показва, че може частна фирма, както е в България, да гарантира, че няма никаква намеса в софтуера. „Засега няма никакви сериозни сигнали, никой не е искал касиране, дори частично. Виждаме, че има частни фирми, които се справят. И ЦИК, и Общественият съвет казват, че държавата би следвало да изгради капацитет, за да може сама да контролира. В момента тази частна фирма е контролирана по всички стъпки. Но комуникацията с обществото не е добра, щом има чувство на недоверие”, смята Цицелков.

 

„Вглеждането в машини-хартии е много погрешно, то е бягане от реалните ни промени. Поляризираме 2 технологии. Това не води към подобряване на процеса. Трябва истинско обществено обсъждане на двете технологии и обществото да може да реши, кое им се струва по-добро”, обясни експертът.

 

„Целият свят основно гласуват с хартии, в развитите държави гласуват и по пощата”, допълни той, пише novini.bg.

 

„Вглеждането в една технология, политизирането, използването й за политическо говорене, е много вредно. Хората не гласуват, защото не се чувстват представени в държавата”, посочи Цицелков.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 10| 2905 |04.11.2022 Йордан Цонев: ДПС иска машинно гласуване, но не с машини като на Мадуро във Венецуела . 1| 2941 |03.11.2022 Крум Зарков: Смесеното гласуване е възможно най-лошия вариант . 0| 2758 |02.11.2022 НС започва с гласуване на правилника за организацията и дейността си . 3| 2761 |19.10.2022 Президентът: Не сме имали такъв случай - НС да не избере председател и при второ гласуване

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads