Реклама / Ads
0| 5086 |21.07.2022 НОВИНИ

ЦРУ: Няма данни Путин да е болен. Москва е дала близо 15 хил. жертви във войната

.
Няма разузнавателна информация, че Владимир Путин е нестабилен или в лошо здравe, заяви шефът на ЦРУ Уилям Бърнс. По думите му има много медийни спекулации, че държавният глава на Русия, който тази година ще навърши 70 г. е в крехко здравословно състояние и вероятно страда от рак, но няма доказателства за това.
 

Коментарът на Бърнс идва на фона на обявената от САЩ военна помощ за Украйна. Вашингтон ще предостави на Киев повече оръжия с голям обсег. Украйна ще получи още четири усъвършенствани ракетни системи Himars, за да задържи настъплението на руските войски, с което общият им брой ще достигне 16.


По-рано в сряда руският външен министър Сергей Лавров намекна, че доставката на оръжия с голям обсег на САЩ може да разшири военния фокус на Москва в Украйна.


"Има много слухове за здравето на президента Путин и доколкото можем да кажем, той е напълно здрав“, каза Бърнс на Форума за сигурност в Аспен в Колорадо.


По думите му Путин е голям привърженик на "контрола, сплашването и реваншизма". Тези негови черти са се втвърдили през последното десетилетие, тъй като кръга от негови съветници се е свил, каза още шефът на ЦРУ. 


"Той е убеден, че неговата съдба като лидер на Русия е да възстанови Русия като велика сила. Той вярва, че ключът към това е да се създаде отново сфера на влияние в съседните на Русия страни и той не може да направи това, без да контролира Украйна", посочи Бърнс. 


Бърнс пътува до Москва през ноември, за да предупреди за сериозните последици от нахлуването в Украйна след разузнавателни данни, събрани от САЩ за плановете на Русия. Но директорът на ЦРУ каза, че си е тръгнал "още по-разтревожен".


"Плановете на руския президент се основават на "дълбоко погрешни предположения и някои реални илюзии, особено относно Украйна и волята за съпротива", смята Бърнс.


САЩ изчисляват, че руските загуби в Украйна досега са достигнали около 15 000 убити и вероятно 45 000 ранени. Бърнс оцени, че украинските загуби са малко по-малко.


Той добави, че сегашната концентрация на сили на Русия в Донбас предполага, че военните са научили тежки уроци. Русия нахлу в Украйна през февруари, твърдейки невярно, че рускоговорящите в източната част на Донбас в Украйна са претърпели геноцид и трябва да бъдат освободени.


Пет месеца по-късно Русия окупира части от източната и южната част на страната, но се провали в първоначалната си цел да превземе Киев и оттогава твърди, че основната й цел е освобождаването на Донбас.


САЩ обвиниха Русия, че се готви да анексира части от Украйна.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 11280 |20.07.2022 24 май няма да е национален празник . 0| 2994 |20.07.2022 Радулов с червена линия: Ако Караджов поеме пак МРРБ, той няма да подкрепи кабинета . 0| 2902 |20.07.2022 Ивайло Калфин: И да има правителство, то няма как да издържи дълго . 0| 3096 |20.07.2022 Путин заплаши Запада: Цените на газа ще скочат до небето

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads