Реклама / Ads
31| 5310 |22.02.2011 НОВИНИ

Цв. Цветанов: Не съм платил сметката на Цв. Йовчев

.
Цв. Цветанов
Оставката на шефа на ДАНС беше личен акт и лична преценка; министърът на вътрешните работи само разпорежда пускането в експлоатация на СРС-тата; от 2007 г., винаги съм бил председател на предизборния щаб.
 

Целта и опита, който се направи с пренасянето на скандалите в ЕП, беше да се попречи за Шенген; почувствах се неловко българи да пренасят тази тема, каза по БНТ вътрешният министър Цв. Цветанов. Надявам се, че с всичко, което ще бъде докладвано на Консултативния съвет за национална сигурност, ще можем да мобилизираме и да консолидираме всички институции и политически партии за подкрепа на влизането на страната ни в Шенгенското пространство. Говореше се, че няма да бъдем допуснати в Шенгенската информационна система, а ние реално от началото на декември месец бяхме в системата, заяви той.

До март страната ни технически ще е готова, решението ще е политическо, добави той. С Румъния трябва винаги да се подкрепяме в общите действия, които предприемат двете правителства за влизане в Шенген и за мен е важно, че полагаме общи усилия за покриване на техническата готовност, каза Цветанов. Той обърна внимание на увеличаващия се миграционен натиск от арабския свят към България; сега се мислело и за последващи действия и създаване на повече бежански центрове.

Радвам се, че в дебата за СРС-тата се видя каква е била ролята на министъра на вътрешните работи и правомощията му и досега
. Досега той разпорежда пускането в експлоатация на СРС-тата. Запазва се механизмът - съдията ги разрешава, а подписът на министъра е само административен акт. Същият подпис полага и главният секретар. В тази посока няма нищо странно, каза Цветанов. Енергията и емоцията малко отмина и започна реалният диалог и дебат, отчете той и призова да не се отива в другата крайност - да не се ограничава възможността правоохранителната система да работи по горещи следи.

По скандала „Тановгейт" Цветанов каза, че каквото и законодателство да се приеме, остава човешкият фактор. Има служители, които са злоупотребили, напомни той и посочи, че вчера с помощта на полиграф било установено как е изтекла информацията по скандала.

Нуждаем се от нормативна, както и от техническа промяна, за да изпълним изискванията на закона по отношение на СРС-тата, подчерта вътрешният министър. Той добави, че промените не трябва да облагодетелстват организираната престъпност.

Нуждаем се от нормативна, но и от техническа промяна
, артикулира Цветанов. Не отговаря на истината, че 100 млн се дават за СРС-та, под 20 млн са даваните средства.

Като личен акт и лична преценка определи Цветанов оставката на Цв. Йовчев
, уточнявайки, че оставката не била съгласувана с никого. Министърът на вътрешните работи има само разпореждане за СРС-та, но не и възможност за контрол и прослушване, което е в правомощията на ДАНС, отговори той на въпроса не е ли платил Йовчев неговата сметка.

Винаги някакъв пост създава политическо говорене, каза Цветанов по повод избирането му за шеф на предизборния щаб на ГЕРБ. От 2007 г., винаги съм бил председател на този щаб, уточни той. Това се отнасяло и до останалите членове на щаба. Това не означавало власт, а координация.

Успях да направя изключително добър екип в МВР; не бих искал да се разделям с нито един от тях, но в крайна сметка премиерът ще определи дали някой ще отиде на друг пост. Към настоящия момент не разглеждаме отиването на човек от този екип на друга работа. Когато обаче говорим за интересите на държавата, има и размествания, направи уговорка той.

Не смятам, че връщаме статуквото с връщането на Петко Сертов в БОРКОР, защото става дума за различни компетентности, заключи Цветанов.

Frognews.bg
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 80| 5446 |20.02.2011 Цв. Цветанов: Бъдещият президент на страната ще бъде от политическа партия ГЕРБ . 59| 4824 |16.02.2011 Цв. Цветанов: Няма да се оттеглям; дайте нещо по-сериозно! . 43| 5221 |13.02.2011 Цв. Цветанов: Които искат оставката ми, искат да се дестабилизира страната . 91| 6730 |12.02.2011 Цв. Цветанов: Не съм съгласен със съда за Ал. Петров

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads