Реклама / Ads
6| 4219 |28.05.2021 НОВИНИ

Цвета Маркова: Министрите по закон имат право да работят с класифицирана информация

.
Цвета Маркова Източник: БГНЕС
Министрите по закон имат право да работят с класифицирана информация, без да са преминали през процедура по проучване. Това обясни пред БНР Цвета Маркова, бивш председател на Държавната комисия за сигурността на информацията. Тя е категорична, че ”би трябвало отнемането на право да бъде съобщено на лицето”
 

"Отнемането на допуск до класифицирана информация е индивидуален административен акт, който не съдържа мотиви. Не очаквайте някой да ви съобщи причините за това", каза тя, като уточни, че само се посочва правно основание за това, но не и фактически обстоятелства. 

 

Тя припомни, че ДКСИ е потвърдила вчера (27 май) издаването на разрешение на допуск до класифицирана информация на Бойко Рашков и неговото отнемане, както и факта, че той не е обжалвал отнемането. 


"Ако ДАНС нямат писмени доказателства относно връчването или връчването при отказ, тогава излиза, че срокът за обжалване на този акт не е започнал да тече. Ако тепърва той ще се връчва на министър Бойко Рашков, би следвало той да има административно право да го оспори пред ВАС. Ако това е така".

 

Цвета Маркова обяви, че информацията за издаване или отнемане на разрешение до класифицирана информация е публична и не представлява класифицирана информация.

 

"След като е изтекъл мандатът на Бойко Рашков като ръководител на бюрото за контрол на СРС, е следвало не да му бъде отнето разрешението, а да му бъде прекратено действието на разрешението за достъп до класифицирана информация. Разликата между двете е в санкционния режим. Отнемането настъпва тогава, когато са възникнали някакви нови обстоятелства, застрашаващи сигурността на лицето и респективно на националната сигурност. Прекратяването е техническо действие, когато едно лице преустанови заемането на една длъжност", разясни тя. 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 2813 |26.05.2021 Министрите се събират на заседание . 15| 3751 |20.05.2021 Цветанов: Подмяната на областните директори на МВР е неотложна промяна . 11| 3234 |20.05.2021 Делото за екстрадицията на Цветан Василев отново беше върнато . 26| 3544 |16.05.2021 Цветанов видя дискредитиран сценарий в резултатите на партията му

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads