Реклама / Ads
1| 4886 |19.03.2010 НОВИНИ

ДКСИ не е проверявалa документите от басейна „Спартак”

.
Цвета Маркова Източник: Милан Николов
На този етап не е въжложена задача на Държавната комисия по сигурността на информацията да направи проверка, която да установи дали има класифицирана информация в документите, намерени в басейна „Спартак” при арестуването на Алексей Петров – Трактора.
 

Това каза пред журналисти председателят на комисията Цвета Маркова. Тя обаче добави, че най-вероятно това ще се случи.

35 са случаите за нерегламентиран достъп до класифицирана информация за миналата година, като нарушенията са нараснали 4 пъти за разлика от предишни години. ДАНС анализира причините за нелесния достъп, каза Маркова. Вече има и 3 осъдителни присъди, като те се обжалват на по-горна инстанция. От 3 до 5 години лишаване от свобода предвижда законът за подобно престъпление.

"Взети са всички мерки да не се застраши националната сигурност, за наша радост няма случаи с нередности на представена информация от чужди страни.", каза още Маркова.

Има и нарушения на по-висши служители, но те не били по-значими от тези, които се осъществяват на по-ниско ниво. Били чести случаите, в които един документ има гриф секретно, а вътре нямало и грам секретна информация.

50 % от нарушенията представляват „изгубване”, като това не означава, че документът е изчезнал или унищожен, поясни Цвета Маркова.

ДКСИ ще се премести на улица „Черковна”, стана ясно от извленията на ръководителя на комисията. Днес беша изразена и категорична позиция, че няма смисъл от преминаването на ДКСИ към ДАНС. В момента започва официалното представяне на годишния доклад.

От доклада изнесен днес стана ясно, че през тази година ще се намалява броят на фирмите, които имат достъп до секретна информация, за да се избегнат злоупотреби.

2036 сертификата за достъп до класифицирана информация са издадени през миналата година, стана ясно от доклада на комисията. 295 решения са взети за унищожаването на оригинали на секретни документи, като заличаването не нарушавало целостта на архивите на Държавна сигурност. Преди години България получила критики от НАТО, че ставали злоупотреби, защото не са се унищожавали навреме документи със секретно съдържание.

За разлика от съда, прокуратурата си е изпълнила на 100 % задълженията по издаване на индивидуални номера за достъп до класифицираната информация..

Цвета Маркова подчерта, че България е лидер в ЕС по сключени споразумения на международно ниво за боравене със секретна информация. Общо 28 договорки сме постигнали, което прави работата на страната ни много по-ефективна.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4401 |24.09.2009 Документите за самоличност на дневен ред в парламента . 4| 4624 |08.09.2009 Документите, изготвени от ДАНС да не се изнасят публично . 4| 10305 |26.08.2009 Документите за скъпия ремонт на МРРБ – в прокуратурата . 1| 5191 |27.01.2008 Най-много македонци стават българи, но и най-често лъжат с документите

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads