Реклама / Ads
1| 1779 |29.07.2024 НОВИНИ

Лора Георгиева, АКФ: Съдът да глоби КПКОНПИ - с хватки комисията не изпълнява съдебно решение вече 2 г.

.
"Съдът може да наложи санкция и се надяваме този път да го направи. Ние искахме налагане на такава санкция още в края на 2022 г., когато комисията отказа да изпълни съдебното решение". Това обясни в интервю за БНР Лора Георгиева, правен експерт в Антикорупционния фонд.
 

Неправителствената организация иска от съда да глоби членове на КПКОНПИ заради отказ да изпълнят съдебно решение.


Съдът може да наложи глоба. Няма конкретен срок, в който да се произнесе. Всички срокове са инструктивни, посочи тя.

 

"Съдът каза, че решението е напълно ясно и разбираемо и няма основание да се иска неговата нищожност. Заради използваните процедурни хватки на комисията бе дадена възможност 2 години да не изпълни това решение", уточни правният експерт.





Административният съд - София град ясно е постановил, че ако решенията съдържат лични данни, комисията може да ги заличи и проблем с това няма, коментира тя във връзка с едно от възраженията на Антикорупционната комисия.

 

Допуска се произволно тълкуване. При еднакви факти и данни се взема различно решение кое имущество да бъде конфискувано и кое не и когато се стигне до съд, обикновено той се произнася в полза на този, чието имущество се конфискува, заяви Георгиева.

 

През 2023 г. КПКОНПИ е спечелила искове само за 12 милиона, а има запори за милиарди. Водят се и искове за несъществуващо имущество, каза Лора Георгиева и допълни, че над 5 милиона лева са платените разноски по загубени от комисията дела.


По темата с промените в Конституцията и решението на Конституционния съд в предаването "Преди всички" Лора Георгиева коментира:

 

"Изключително сложно е това решение, 90 страници, в които до голяма степен мотивите са повтарящи се. Сами себе си се опитват да се убедят колко са прави. В същото време е вътрешно противоречиво. Ако се спазят тези аргументи, които са дали за запазване на монопола на главния прокурор, би следвало да запазят в пълен обем и правата на служебното правителство – това е частично направено. Много обтекаеми са тези критерии, които са ползвани. Макар и многословни, не са убедителни."

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 1466 |29.07.2024 Обучението на специалисти по боеприпаси в България е прекратено около 2000 г., да се възстанови . 0| 1023 |29.07.2024 ИПИ: Висшето образование е ключ към намиране на добре платено работно място . 2| 1741 |29.07.2024 Баротравма убила мъжете, чиито тела бяха открити след взривовете в Елин Пелин . 9| 1217 |29.07.2024 Вигенин: БСП ще разговаря с ИТН за третия мандат

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads