Реклама / Ads
0| 13850 |15.07.2024 НОВИНИ

АКФ: ВАС задължи КОНПИ да прекрати двегодишната поредица от процедурни трикове, за да избегне разкриването на информация

.
Върховният административен съд (ВАС) окончателно отхвърли жалба на Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество (КОНПИ) по дело, инициирано и спечелено от Антикорупционния фонд (АКФ) още през 2022, съобщиха от АКФ.
 

Това слага край на период от две години, в който КОНПИ прибегна до поредица от процедурни трикове, за да избегне изпълнението на съдебното решение, което я задължава да разкрие информацията пред АКФ. Определението на ВАС не оставя повече процедурни стъпки пред КОНПИ.







„Надяваме се, че след окончателното определение на ВАС КОНПИ - една от основните институции, призвани да осъществяват държавната антикорупционна политика - ще прекрати двегодишното неглижиране на правовия ред в страната и ще публикува обществено значимата информация за решенията си за отнемане на имущество“, коментира Лора Георгиева от правния екип на АКФ. 


През април 2022 г. АКФ заведе дело срещу КПКОНПИ, след като комисията отказа да предостави достъп до решенията си за образуване на производство за конфискация на незаконно придобито имущество. В хода на делото стана ясно, че комисията в нарушение на закона е обявила за служебна тайна всички свои решения за образуване на конфискационно производство. Решението е било взето през 2018 г. от тогавашния директор на КПКОНПИ Пламен Георгиев. Георгиев подаде оставка през 2019 г. след скандала „Апартаментгейт“, започнал с разкрития на АКФ и Свободна Европа. Заповедта на Георгиев скрива решенията в най-обемната сфера на дейност на КПКОНПИ, в която са заети най-голям брой нейни служители и за която се разходва най-голяма част от 30 милионния ѝ годишен бюджет. 

 

Решенията са важни, защото именно чрез тях може да се изясни какви проверки са извършени от държавния орган, установените въз основа на тях факти, критериите и правните изводи, довели до образуване на съдебно дело, силно засягащо имуществената сфера на гражданите.

 

Още през ноември 2022 г. Административен съд – София град (АССГ) постанови, че решенията на КПКОНПИ не могат да бъдат служебна тайна. Според съда, тези решения представляват обществена информация и е налице надделяващ обществен интерес от предоставянето им. Съдът задължи комисията да предостави пълен достъп до тях в 14-дневен срок след влизането на съдебното решение в сила. Решението на съда тогава е окончателно и не подлежи на обжалване. 







Вместо да изпълни съдебното решение обаче, КПКОНПИ подаде иск то да бъде обявено за нищожно и в нарушение на закона самоволно спря предоставянето на търсената от АКФ информация. 

 

„Съдебният акт е задължителен за изпълнение от всички, до които се отнася. КОНПИ обаче демонстрира неуважение към закона и своеволно реши да не изпълнява решението на съда и да не разкрива търсената обществена информация“, коментира Лора Георгиева.

 

През март 2023 г. АССГ отхвърли иска на КПКОНПИ и отказа да обяви съдебното решение за нищожно. Според съда, твърдението на комисията, че съдебното решение е „неразбираемо“, е напълно неоснователно.

 

„Съдебният състав изцяло възприе аргументите на АКФ, че съдебното решение, чиято нищожност се твърди, е напълно разбираемо и изпълнимо и не са налице никакви пороци, водещи до нищожност,“ допълва Лора Георгиева.

 

Въпреки ясното решение на АССГ, през април 2023 г. КПКОНПИ отново прибегна до процедурни трикове, като обжалва решението на АССГ пред Върховния административен съд. По този начин разкриването на решенията за отнемане на имущество се забави с още една година. 

 

Преди няколко дни Върховният административен съд потвърди определението на първоинстанционния съд за прекратяване на производството. Произнасянето на ВАС е окончателно, което означава, че пред КОНПИ не остава нищо друго, освен да изпълни решението на съда - нещо, което комисията е била длъжна да направи още преди две години. 

 

Веднага след публикуването на определението на ВАС, АКФ изпрати до КОНПИ писмо с искане за незабавното изпълнение на съдебното решение от 14.11.2022 г. 





Според АКФ решенията за започване на конфискационно производство следва да се публикуват, така както се публикуват тези за установяване на конфликт на интереси. Както е постановил и съдът: „Търсената информация е обществена и не съществуват основания за отказване на достъп до нея“. 

 

„Колкото повече КОНПИ се бави да публикува тези решения, толкова повече се засилват съмненията, че ръководството ѝ се страхува от обществената реакция, когато те бъдат разкрити“, коментира Бойко Станкушев, директор на АКФ.

 

„Ако комисията за пореден път се отклони от законовото си задължение да изпълни съдебното решение, ще сигнализираме съда и ще поскаме налагане на глоба.

 

Става дума за казус от ключов обществен интерес и не можем да оставим институциите с години да неглижират закона и да се отклонят от задължението си своевременно да предоставят на обществото достъп до значима публична информация.“ 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 2220 |15.07.2024 Математикът проф. Огнян Кунчев: До 25.5% стига шансът за коалиция . 8| 4496 |15.07.2024 Проф. Владимир Чуков: Тръмп щеше да спечели изборите и без атентата . 0| 3135 |15.07.2024 Масов бой след финала на Евро 2024 . 20| 3139 |15.07.2024 Радев се среща с ПП-ДБ, още не казва кога ще връчи мандат

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads