Реклама / Ads

0| 2529 |15.03.2022 НОВИНИ

Цветан Цветанов: България не може да се възползва от Фонда за европейска солидарност, защото няма подписано споразумение с ЕК по оперативните програми

.
България не може да се възползва от Фонда за европейска солидарност, защото няма подписано споразумение с ЕК по оперативните програми. Tова каза в интервю за обзора на деня на Радио „Фокус” „Това е България“ Цветан Цветанов, председател на ПП „Републиканци за България”. Той уточни, че до края на управлението на Бойко Борисов за това е отговарял Томислав Дончев и от 2018-та година е правил работни групи за новия финансов период 2021-2027 г.

Цветанов обърна внимание, че страната ни не е подписала в края на 2020 година споразумение с Европейската комисия и така е влязла в хипотезата, която е била в периода 2013-2014 г. при правителството на Орешарски, където по аналогичен начин е загубила за европрограмите две календарни години. Той подчерта, че Споразумение за оперативните програми не е било подписано нито от двете служебни правителство, нито от сега управляващото редовно.

 

„В момента не сме в състояние да получим средства от фонда, който е предвиден в европейския бюджет – 400 милиона евро, за подпомагане на държавите от Европейския съюз, които ще приемат бежанци от войната в Украйна, но забележете, там е записано, че трябва да се определи от кои оперативни програми да бъдат отклонени средства, които ще даде Европейският съюз. Само че това ще важи за държави, които вече имат подписано споразумение, държави, които използват тази европейска солидарност. А ние в момента няма да можем да ползваме тази европейска солидарност, защото България няма подписано споразумение. И 2021, 2022, по всяка вероятност и до средата на 2023 година ще са нулеви години за страната ни с липса на европейска солидарност. България изпълнява ангажимента си като държава членка и годишно тя плаща своите вноски към Европейския съюз, което означава, че вместо да получи европейска солидарност от развитите европейски държави, ние в случая в момента трябва да финансираме бюджета на Европейския съюз, но не можем да се възползваме заради това, което всъщност ни завеща последните две години кабинетът „Борисов“, и това, което ни очерта като хоризонт служебното правителство и сегашното, което в момента действа в страната”, аргументира се Цветан Цветанов.

 

Той подчерта, че сегашното правителство не е в състояние да се възползва от европейската солидарност и не полага никакви усилия, за да си я получи от Европа. Вместо това то вече изтегли първите 500 милиона лева дълг от предвидените в бюджета 7 милиарда лева.


„Когато не кажем каква е проблематиката, няма как да очертаем целите за бъдещето си. И точно затова смятам, че това, което имаме днес като управление и като способност да се реагира в тази криза за бежанския поток, който влиза в страната ни, ние също показваме неадекватност в поведението си. Защото войната вече тече трета седмица, а ние все още на трите си контролно-пропускателни пункта, през които влиза този бежански поток, не сме в състояние да създадем необходимата координация на държавните институции на първо място. И трябва да кажа, че гражданското общество с доброволческата активност и неправителствените организации показват и отсрамват страната ни в международен план, защото виждаме, какво е пропуснато да се направи през последните няколко седмици. Защото всички знаехме, какво очаква страната ни, след като имаше тази агресивност и война, която създаде като конфликт Русия спрямо Украйна.

 

Това означава, че ние трябваше веднага да имаме съответните филтрационни центрове, трябваше да има съвместното координиране с институциите и да се попълват съответните формуляри още на влизане, за да знаем хората, които влизат, местата, в които ще отидат да отседнат, за да може в момента държавата не да изисква допълнителна бюрокрация от всички тези доброволци или тези българи, които са приели съответните украински граждани на територията на страната и в техните семейства, а просто държавата да ги подпомогне по т.нар. „електронно управление“, за което всеки говори, и всичко трябваше да бъде направено по електронен път. За голямо съжаление, вие виждате, че в момента хотели, които отвориха възможността да се ползва тази леглова база, държавата в момента все още не им е изплатила абсолютно никакъв бонус”, допълни Цветан Цветанов.

 

Той съобщи, че за последните 10 дни Европейската комисия е стартирала процедура, с която трябваше да се търси тази солидарност и хуманитарна помощ за Украйна, която да мине през фонда. България не е участвала и не е отговорила 10 дни на този призив, който е стартиран като механизъм.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. 0| 2793 |15.03.2022 Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен идва в България . 0| 2857 |14.03.2022 ЕК иска България да върне 28,7 млн. евро финансиране от къщите за гости . 0| 2950 |14.03.2022 Вучич: Ще бъде катастрофа, ако България спре доставките на руски газ . 0| 2792 |14.03.2022 До какви раздели ще получим достъп след регистрация в betway България?
Реклама / Ads
БЛОГОВЕ