Реклама / Ads
7| 4879 |16.01.2024 НОВИНИ

Цветан Цветанов: Държат Борисов с дела „на трупчета“, за да слушка /видео/

.
Цветан Цветанов
„Борисов беше в една много сложна ситуация, както и аз, след първия управленски мандат. Срещу нас започнаха разследвания, които бяха провокирани от политически сили и тези, които искаха един път завинаги да се преустанови всичко, което беше добро за страната ни. И когато ти знаеш, че не си извършил престъпления, ти си спокоен. Но към Борисов разследванията, които правеха тогава, в един момент ги прекрати прокуратурата, сложиха ги на трупчета и той стана постоянно техен… Но тези дела винаги могат да бъдат отворени, ако Борисов не слушка и не си изпълнява ангажиментите“, заяви Цветан Цветанов.
 

Управлява ли ни организирана престъпност? Има ли политически чадър върху наркоразпространителите и трафикантите на хора? Сделката на Сглобката с Австрия за Шенген – връщат ни хиляди мигранти, а няма къде да ги настаним? Кога започна разбиването на МВР? Кой „отгледа“ ППДБ? Хванат ли е Бойко Борисов за заложник? „Заложническа криза“ по върховете на властта? На тези и други въпроси Цветан Цветанов отговаря в ИнтервюТО за Ивелин Николов.


„Имаме неефективност по отношение на Шенген. Защото имаше един период от време, когато България беше част от водещите разследвания било на трафик – било на хора, било на наркотици и всички международни операции, които се правеха по фалшивите кредитни карти, България беше водеща и ние координирахме действията си с Европол и всички останали структури на държавите-членки. България беше давана за пример. Сега в момента ситуацията е коренно различна. Австрия и много от държавите, които имат голяма ефективност в борбата срещу организираната престъпност, гледат повече делата и това, което сме направили… Ще видите, че в момента реално имаме едно шаблонно говорене, което се използва като клише, но не и реални резултати от съвместната работа с нашите партньори“, заяви Цветанов.


Според него проблемът с наркоразпространението е идентичен с този с нелегалната миграция: „Отчитаме, че поред статистиката на Държавната агенция за бежанците през страната до декември 2023 г. са регистрирани 1783-ма мигранти на българо-турската граница. Което е абсурдно. И това е проблем. Точно затова Австрия ни казва – трябва да изпълните пет мерки, за да влезете в сухопътния Шенген“.


Цветанов изтъкна, че страната ни има капацитет да приеме 700-800 бежанци, но в никакъв случай 6000: „За мен е по-важно и тук трябва да се фокусира вниманието. Да се гарантират политиките, които трябва да бъдат направени срещу мигрантите. Ще се търсят и финансови средства, за да можем да интегрираме тези хора. Никой не иска да чуе и да се подготви за това, което ще се случи в страната ни. Зимните месеци мигрантският поток намалява. Но през пролетта и лятото, българското правителство, ако не е направило съответните мерки за противодействие, ние ще имаме огромен проблем. И дебатът ще бъде много нелицеприятен“.


Цветан Цветанов коментира и ситуацията в МВР: „В края на първия управленски мандат на ГЕРБ самият Борисов не се месеше в дейността и работата на нито един министър. И затова резултатите бяха толкова устойчиви и стабилни. 2014 г. беше назначен за вътрешен министър проф. Веселин Вучков – изключително ерудиран, добре подготвен професионалист. Той подаде оставка в знак на несъгласие на това, че Борисов не махна кадровите решения, които бяха по времето на Орешарски и доведоха системата до един колапс. И тогава Борисов в знак на протест даде на сектор „Сигурност“ един абсолютно неподготвен човек, който обаче можеше да бъде управляван дистанционно – Румяна Бъчварова. И оттогава започна овладяването на системата на МВР с неподходящи кадри, с недобра репутация сред състава и недостатъчно добър авторитет. И сега берем плодовете и виждаме този резултат“.




Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3655 |16.01.2024 ЕС вкара лидера на Хамас в списъка с терористи . 10| 3687 |16.01.2024 Зеленски: Путин е хищник, който няма да се задоволи със замразен конфликт . 2| 3605 |16.01.2024 Системно ще обучават полицаите, за да знаят как да действат при кризи . 2| 3579 |16.01.2024 Мария Габриел: Инициативата "Три морета" превръща предизвикателствата във възможности

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads