Реклама / Ads
6| 6623 |19.01.2022 НОВИНИ

Цветан Василев: Лозан Панов разиграва с години опозиционен имидж като член на Висшия съдебен съвет

.
Цветан Василев
Кариерното развитие на магистрати по делата около Корпоративна търговска банка (КТБ) се дължи на послушното им поведение в полза на дълбоката държава. Това заяви Цветан Василев в предаването „Балотаж“ по „Евроком“. Банкерът посочи на първо място председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов, разигравал с години опозиционен имидж като член на Висшия съдебен съвет.
 

Според Василев, Панов е бил избран за председател на ВКС заради актовете си като съдия във Върховния административен съд, с които е отхвърлил жалбите на акционерите и вложителите срещу решението на БНБ за отнемане на лиценза на КТБ.


Вторият магистрат, награден за подобен род услуги е бившият прокурор в Специализираната прокуратура Евгени Стоянов. Той е работил заедно с Иван Гешев по досъдебното производство за източването на КТБ и е изпратил на подсъдимата скамейка 18 души начело с Цветан Василев. Още преди обвинителният акт да бъде написан, Стоянов стана съдия в Административен съд София – град, а по-късно и заместник-министър на правосъдието в третия кабинет на Борисов. За ролята на това дело в избора на Иван Гешев за главен прокурор колебания никога не е имало.


„Заслугите“ на следователката Илиана Кирилова също не са забравени, заяви Цветан Василев. Тя оглави Софийска градска прокуратура по безапелационен и безалтернативен начин – единствена кандидатура, подкрепена лично и категорично от Иван Гешев и от прокурорската колегия на ВСС. Аргументът на Гешев тогава беше „железен“ – столичната градска прокуратура нaпocлeдъĸ била изчeзнaлa oт xopизoнтa и мoжeло дa я възĸpecи caмo чoвeĸ oтвън. Нещо, което така и не се случи…


Пpeди това Кирилова беше замесена и в скандала с шпицкомандата на главния прокурор Сотир Цацаров в Столичната следствена служба. Като играч в отбора на Цацаров, естествено. И като участник в групата за прикриване на корупцията по високите властови етажи и за поръчкови репресии на неудобните за задкулисието.


Цветан Василев увери, че санкциите за участници в погрома над КТБ по глобалния закон „Магнитски“ не са минало, а тепърва ще предизвикват ефекти, като се позова на международни разследвания. Банкерът заяви, че продължава да чака и ще настоява за отговор от управляващите на подадените от него сигнали за злоупотреби от квестори и синдици по несъстоятелността на КТБ. Последният такъв сигнал Василев е подал до бившия служебен премиер Стефан Янев преди два месеца, но отговор така и не е получил.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 2839 |19.01.2022 Слави Василев: Радев ще се ръководи от убежденията, белязали първия му мандат . 14| 11658 |17.01.2022 Георги Лозанов: Може да сме по-прости, но сме повече. Или как в България ”всеки сам си прецЕня” . 1| 3269 |14.01.2022 Лозан Панов смята, че Галина Захарова ще е новият шеф на ВКС . 2| 3604 |14.01.2022 ВСС избира наследник на Лозан Панов - председател на ВКС

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads