Реклама / Ads
3| 4103 |06.03.2019 НОВИНИ

Цветанов: Нинова се заиграва с нещо, което е достатъчно взривоопасно за страната

.
Цветан Цветанов
Искаме да има спокойствие, да гарантираме сигурността и в никакъв случай да няма политически лидер, независимо дали това е Корнелия Нинова, който да поставя под заплаха мира в България, заигравайки се с етническата толерантност и решенията на НС, свързани с вероизповеданията.
 

Така председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов коментира в кулоарите на парламента твърденията на лидера на БСП, че между ГЕРБ и ДПС има сделка за отхвърляне на ветото на президента върху Изборния кодекс срещу опрощаване на дълговете на мюфтийството.

Корнелия Нинова се заиграва с нещо, което е достатъчно взривоопасно за обществото и страната, подчерта Цветанов и определи твърденията на социалистите като фалшиви новини, лъжи и неистини.

 

Когато не участваш в пленарни заседания, на председателски съвет, няма как да бъдеш обективен при подобни декларации, които правиш от политическите си централи, коментира той. И припомни, че темата е била обсъждана на заседания на КСНС при президента, на които е присъствала и Нинова.

 

Темата е поставяна  многократно и тя намери политически консенсус между всички участващи в КСНС парламентарно представени политически формации, отбеляза зам.-председателят на ГЕРБ. По думите му, твърденията на социалистите създават предпоставки за нарушаване на националната сигурност.

 

Не бих искал в страната ни да има противопоставяне на етническа основа и българските граждани, независимо от тяхната етническа принадлежност, да казват, че държавата за едни е майка, за други - мащеха, посочи още Цветан Цветанов.

 

Той обясни, че с промените в закона за вероизповеданията им е дадена възможност да получават съответната субсидия. Към настоящия момент обаче мюфтийството не са получили тези средства, защото, ако бъдат дадени, веднага трябва да отидат за покриване на старите задължения, разясни председателят на ПГ на ГЕРБ.

 

Цветанов уточни, че става въпрос за около 8 млн. лв., които с поправките тази седмица в закона, ще бъдат опростени на мюфтийството. Зам.-председатулят на ПГ на ДПС Йордан Цонев също отрече да има сделка между партията му и ГЕРБ, свързана с промяна в Закона за вероизповеданията. Той също изтъкна, че решението да се финансират вероизповеданията е било взето при президента Румен Радев.

 

Идеята на държавния глава целеше да се спре финансирането на вероизповеданията от чужди държави, а не да се опрощават задължения. „Стана така, че православието получи своите пари и свещенослужителите получиха своите заплати. А тези, които получаваха заплати от Република Турция – нямат заплати“, заяви Цонев.

 

Според него въпросът със заплатите не е частен партиен въпрос на ДПС, а засяга националната сигурност. "Не трябва да си играем на политика за сметка на националната сигурност. Малко преиграхте, г-жо Нинова, и трябва да отидете при президента да го попитате дали това е пазарлък на ДПС. Няма да допуснем този въпрос да бъде разглеждан като партиен на ДПС. Или всички ще се грижим за националната сигурност, или ще я оставим така, както е в момента“, каза Йордан Цонев.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 10| 4302 |06.03.2019 Нинова: ГЕРБ опрощават на Мюфтийството задълженията към държавата . 2| 4104 |05.03.2019 Нинова: Докладът на ЕК за България е най-тежкият удар на Европа върху кабинета . 9| 4459 |23.02.2019 Цветанов: Очакваме ветото на президента за Изборния кодекс и преференциите . 1| 4109 |22.02.2019 Нинова: Управляващите да променят закона и да замразят депутатските заплати

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads