Реклама / Ads
0| 3037 |12.08.2022 НОВИНИ

Евродепутат съветва българите: Изключвайте от мрежата електрическите уреди, които не ползвате

.
Цветелина Пенкова Източник: стопкадър, bTV
В дългосрочен план Европа може без руски газ. В краткосрочен – по-скоро не. Това смята евродепутатът Цветелина Пенкова.
 

Тя изтъкна, че в рамките на изминалите няколко месеца Европа разработи две основни стратегии за справяне с газовата криза.

 

„Първата включваше изисквани към държавите-членки газохранилищата да се запълнят на 80% до началото на октомври тази година, тоест да сме подготвени за недостиг на газ. Вторият пакет от мерки, който предлага Европа е намаляване на потреблението на енергия с 15%. На този етап това е препоръчителна мярка, но ако се стигне до по-кризисна ситуация, тя може да се превърне и в задължителна“, обясни Пенкова в предаването „Лице в лице“ по bTV.

 

„Най-големият потребител на газ в зимните месеци ще бъдат топлофикациите. Там имаме сериозен проблем, тъй като възможностите за икономии са ограничени, почти не съществуват. Трябва да се обърни много сериозно внимание и на индустрията и предприятията, които до момента не са предприели мерки. За тях също ще е непосилно и невъзможно да правят икономии и да заменят своите зависимости от газ. Това засяга над 250 000 души. Разбира се, това не означава, че трябва да допускаме домакинствата и крайните потребители за платят цената на тази криза. Като общество трябва да сме отговорни и да се адаптираме към ситуацията и предизвикателствата, които са пред нас“, обясни евродепутатът.

 

Според нея само редовно правителство, а не служебен кабинет може да обмисля вариант за дългосрочни договори.

 

Тя даде някои примери от държави-членки на ЕС: намаляване на отоплението в някои административни и офис сгради. По думите й това води до намаляване на консумацията на енергия със 6%.

 

Петкова препоръча на българите да вдигнат температурата в хладилниците и да изключват от електропреносната мрежа уреди, които не използват: „Тези мерки могат да звучат странно, но за жалост сме изправени пред едни реалности, които изискват всеки от нас да направи малкото, за да можем наистина да се справим с тази ситуация“.

 

Въпросът за руския газ тя определи като сложен: „В дългосрочен план Европа може би може без руски газ. Данните показват, че ако бъдат използвани наличните ресурси на природен гад в Европа и в Норвегия, можем да гарантираме обем от природен газ, който е еквивалентен на това, което внасяме от Русия за 20 години. Разбира се, пред Европа има и много други възможности – възобновяеми източници и т.н. По-важно е дали ще си справим без руски газ в краткосрочен план. Тук отговорът е по-скоро не, тъй като няма достатъчно инфраструктура за никакви алтернативни доставчици в момента и няма достатъчно свободни количества газ“.

 

Що се отнася до предстоящия вот на 2 октомври и представянето на БСП, тя смята, че междуличностни противоречия /между лидера на левицата Корнелия Нинова и президента Румен Радев – бел. ред./ не би трябвало да повлияят на избирателя и на симпатизантите на БСП.

 

Според нея е нормално да има политическо напрежение, но не то трябва да е във фокуса на общественото внимание.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2981 |10.08.2022 Икономист съветва добре да огледаме фискалния си резерв . 0| 3354 |25.07.2022 Кисинджър съветва: Украйна не трябва да отстъпва територия на Русия . 0| 5522 |19.07.2022 Сътрудничка на наш евродепутат е подозирана за шпионка на руски служби . 0| 3238 |16.07.2022 Цонева, ДБ: Няма експертиза за снимките от спалнята. Това е зле скроен PR с участието на евродепутат от ЕНП

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads