Реклама / Ads
0| 2875 |19.06.2022 НОВИНИ

Цветна вода с неясно съдържание се излива в р. Дунав край Русе

.
Източник: стопкадър, БНТ
Русенци сигнализираха за системно замърсяване на река Дунав. От един от канализационните колектори периодично се излива цветна вода с неясно съдържание. От близката фирма твърдят, че неведнъж са подавали сигнали до екоинспекцията. Кой е замърсителят и дали става въпрос само за един, контролните органи тепърва ще установяват.
 

Риболовецът Валентин Топалов казва, че е риболовец и не му е безразлично, че река Дунав се замърсява. А цветните води тук се изливали от поне 3-4 години.

 

„Показах ви в кой колектор се изливат не само води, а и неизвестни субстанции, които са като в приказката или златни, или кафяви, или черни“, разказва пред БНТ Валентин Топалов.

 

Въпреки че цветните води, вливащи се в голямата европейска река, са видими с просто око, открити нарушители няма.

 

„Идват, казват: „Има някакъв източник на замърсяване, ако може да го откриете, да ни го кажете“, обяснява Топалов.

 

От Регионалната екоинспекция отговорарят, че досега не са вземани проби, защото при тяхното идване замърсяването вече се е оттеглило.

 

„Тука старите служители, работници казват, че това е колекторът на ТЕЦ-Русе. Но кой се е заустил към ТЕЦ-Русе нямам никаква представа, защото от ТЕЦ-Русе такива замърсители няма как да дойдат“, смята Валентин Топалов.

 

От ТЕЦ-Русе потвърдиха, че колекторът е техен. Близо 20 предприятия обаче заустват отпадъчните си води в него. Според сключените договори, те трябва да ги пречистват преди това, но е възможно да има и нерегламентирано свързали се фирми.

 

Затова от ТЕЦ-Русе и от регионалната екоинспекция се ангажираха да направят съвместна проверка в Източната промишлена зона на града.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2760 |19.06.2022 „Софийска вода“ временно ще прекъсне водоснабдяването в част от НПЗ „Искър“ . 0| 2942 |19.06.2022 Политически цинизъм е махането на Минчев. Радев налива вода в мелницата на опозицията, смята Мирослав Иванов . 0| 2854 |15.06.2022 „Софийска вода“ временно ще прекъсне водоснабдяването в част от кв. „Челопечене“ и кв. „Витоша“ . 0| 2795 |14.06.2022 „Софийска вода“ временно ще прекъсне водоснабдяването в част от ж.к. „Лозенец“

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads