Реклама / Ads
1| 3450 |02.09.2021 НОВИНИ

Цветозар Томов прогнозира парламентарни избори на 7 ноември. Не изключи вероятността за „2 в 1“

.
Цветозар Томов Източник: стопкадър, bTV
Изглежда ми, че парламентарните избори ще са малко преди президентските. Ако БСП върнат мандата на 7 септември и президентът издаде указ за разпускане на Народното събрание на 8 септември, то най-късната дата за избори е 7 ноември, по Конституция – в двумесечен срок след разпускането. Това прогнозира в ефира на bTV говорителят на ЦИК Цветозар Томов. Все пак, по думите му, е важно какви са очакванията на президента, а не неговите.
 

„Ако обаче парламентарните избори бъдат след президентските, това означава, че указът трябва да се издаде не по-рано от 29 септември. Не вярвам това Народно събрание да издържи един месец“, коментира той.

 

„Думата ще има президента, а и още не е приключила процедурата“, допълни Томов. Той не изключи и избори „2 в 1“.

 

Той е категоричен, че Централната избирателна комисия трябва да се справи с организацията на вота при всички възможни варианти. Най-голямо би било предизвикателството със софтуера на машините.

 

„Най-важното за нас е, че вече имаме дата за президентските избори. При избори „2 в 1“ гласуването на хората ще става малко по-бавно. Ние ще трябва да преценим в кои секции ще трябват по две машини. Техниката на гласуване ще е същата и ние трябва да проведем много добра информационна кампания за машинното гласуване. Напълно възможно е на една машина да се гласува и за двата избора. Това е софтуерно решение. Другата важна задача е да закупим още машини. Изчислили сме, че 2400 машини ще са достатъчни“, посочи още говорителят на ЦИК.

 

„Интуицията ми подсказва, че на първите избори, които и да са те, избирателната активност ще е по-висока от вторите избори и че гласуващите ще са повече“, смята Томов.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 2907 |27.08.2021 Цветозар Томов: ЦИК обсъжда три технически варианта за избори 2 в 1 . 0| 3260 |25.08.2021 Не заравяйте чадъра! Синоптиците прогнозират валежи, вятър и условия за градушки . 13| 3911 |06.08.2021 Богомил Манчев заговори за ”възкръсване” на АЕЦ „Белене“ и прогнозира енергиен колапс . 12| 2954 |05.08.2021 ”Маркет линкс” прогнозира рекордно ниска активност при трети избори

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads