Реклама / Ads

25| 7228 |01.04.2021 НОВИНИ

Цветозар Томов: Това е ”лебедовата песен” на Борисов като политик

.
Тези избори са референдум ”За” и ”Против” управлението на ГЕРБ. Партията ще загуби катастрофално, защото ще изпадне в политическа изолация в следващия парламент. Затова практически несъществуващи са шансовете на партия ГЕРБ да състави нов кабинет. Резултатите не са в полза на Борирсов и той го осъзнава. Този талантлив политически манипулатор би искал да завърши красиво политическата си кариера и желанието да спечели тези избори надделява над всичко останало. Но вероятно си дава сметка, че това е ”лебедовата му песен” като политик.

Това заяви социологът Цветозар Томов в интервю за "Свободна Европа".

 

По думите му след протестите през изминалата година и изтощената енергия на площада, правителството не е успяло да се закрепи.

 

"През изминалата година смятах, че Борисов ще подаде оставка, тъй като разглежда това като най-добрият политически ход от негова гледна точка, че би трябвало да си даде сметка за безнадеждността на усилието да удържа властта при тези настроения, тъй като това сериозно би влошило шансовете на ГЕРБ да оцелее като водещ политически играч в България. Оказа се, че господин Борисов е имал друга преценка или е бил ограничаван във възможностите си да лавира по този въпрос. Не съм изменил мнението си, че след като не го направиха тогава, хората от ГЕРБ ще се разделят с изпълнителната власт след няколко дни, когато са изборите", посочи още Томов.

 

Всички социологически проучвания към момента поставят ГЕРБ на първо място след изборите. Томов заяви, че по всяка вероятност Борисовата партия ще вземе най-висок резултат, но ГЕРБ ще загубят катастрофално заради изолацията, в която ще изпаднат в следващия парламент.

 

"Влизането на ВМРО в парламента далеч не е сигурно. Но е възможно. В момента тази партия полага огромни усилия и влага огромен финансов ресурс, за да увеличи шансовете си да попадне в следващия парламент. Сякаш това донякъде е въпрос на оцеляване. В известен смисъл е така. Но един съюз ГЕРБ-ВМРО няма да е достатъчен, за да се получи мнозинство в парламента при никакви обстоятелства. Стоят две въпросителни - възможно ли е ГЕРБ да управлява с ДПС или с БСП. Разглеждам тези два варианта като вече политически невъзможни. ДПС даде прекалено много ясни знаци, че не разглежда ГЕРБ като възможен бъдещ политически партньор във властта. Все ми се струва, че вариантът “широка коалиция ГЕРБ-БСП” не е на дневен ред и той може да нанесе много сериозни репутационни щети и на едната, и на другата партия. Затова е невъзможен", посочи още Томов.

 

Останалите потенциални участници в новото Народно събрание пък по думите му изграждат кампанията си върху тоталното отрицание на ГЕРБ. Рязък политически завой не би могъл да се направи.

 

"Освен това алианс ГЕРБ-ДПС изключва ВМРО като играч в тази комбинация. ДПС не може да преглътне това без последици. Патриотите - също. В този смисъл някакво явно мнозинство тип “ГЕРБ-ДПС-ВМРО” е невъзможно. ГЕРБ-ДПС е недостатъчно, за да се получи мнозинство в парламента", смята още Томов.

 

Според социолога премиерът Борисов осъзнава, че резултатите не са в негова полза.

"ГЕРБ разчита преди всичко на “клиентелата”, която създаде за 10-годишно управление, както и на конформисткия вот в българското общество. От 1990 г. насам няма толкова мразена партия в българския политически живот. Предишната такава беше БКП. До голяма степен ситуацията на ГЕРБ като възможности за политическо влияние е много близко до ситуацията на БКП през 90-та година преди изборите за Велико народно събрание. ГЕРБ има потенциал да спечели изборите, но няма потенциал да управлява в нормална обстановка. Колкото по-висок резултат вземат и колкото повече методи граничещи и излизащи извън закона, за да спечелят гласове, на толкова по-силна негативна обществена реакция ще се натъкнат. Борисов съзнава всичко това и ако съдя по последните му действия, губи чувството за политическа реалност", смята Томов.

 

Според него хаотичните противоепидемични мерки през март са резултат от предизборни действия, които целят да се създаде максимално обстановка на страх и несигурност на самия 4-ти април и максимално да затруднят евентуално следващо управление в овладяването на пандемията няколко седмици по-късно, когато последиците ще се отразят.

 

"Борисов не присъства по същество в нормалното публично пространство. За мен това също е признак на истерия. Този талантлив политически манипулатор би искал да завърши красиво политическата си кариера и желанието да спечели тези избори надделява над всичко останало. Но вероятно си дава сметка, че това е лебедовата му песен като политик", коментира още социологът.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. 41| 13259 |01.04.2021 Ефектът от това, че Ивайло стана цар. Предизборно от нас за вас . 12| 4988 |31.03.2021 Цветозар Томов: Ясно е защо така смело Борисов отваря почти всичко - изборите са след 4 дни . 6| 3468 |31.03.2021 Напрежение сред служителите на МВР за това кой ще пази изборните секции и книжа. Битката е за пари . 8| 4895 |31.03.2021 Десислава Христова от протестиращите: Не сме богохулници, Борисов не е Бог

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads

БЛОГОВЕ