Реклама / Ads
4| 3673 |01.08.2021 НОВИНИ

Туристическият бранш продължавал да гадае каква ще е следващата заповед на МЗ

.
Източник: БГНЕС
Туристическият бранш продължава да гадае каква ще е следващата заповед на здравното министерство и да работи в условия на пълна непредвидимост. Всяка промяна в обстановката и всяка несъгласувана с тях заповед е нанесла материални щети, които остават изключително и само за сметка на бизнеса, който е в пълна блокада от година и половина.
 

Това се посочва в писмо на най-голямото обединение на индустриалния туристически бизнес . Алианс на Туристическата Индустрия в България (АТИБ). То е изпратено до трима министри - д-р Стойчо Кацаров, Стела Балтова и Кирил Петков. 

Поводът - последните условия за влизането в страната на български и чуждестранни граждани.

 

“С последната заповед са поставени в състояние на невъзможност туризма да работи, но в същото време няма категорична забрана, която да доведе до икономическо подпомагане. Ако това е целта, то икономиката на България я очаква много мрачно бъдеще”, посочват от бранша. 

 

Бизнесът се обръща към икономическия министър Кирил Петков и подчертава, че  действията от страна на администрацията и програмите, които уж са в помощ на бизнеса, превръщат работещи в туризма от професионалисти в оперативни счетоводители без реално да подпомагат най-пострадалият от кризата сектор на българската икономика - туризмът.

 

От АТИБ припомнят, че браншът не може да бъде кредитиран от банковите институции, тъй като никой не можа да разбере, че туризмът е специфична дейност и изисква специално внимание.

 

В писмото си до министъра на туризма Стела Балтова се отправят критики, че шефката на ведомството не е оправдала очакванията на бизнеса. Вместо това трети месец виждат в отговор бъдещи инициативи за бъдещи моменти, които се отнасят за нормална среда, която обаче не е ясно кога ще се случи. 

 

“При решаването на част от проблемите им са щели да доведат запълняемост на морските курорти и да не се допусне да има летен сезон с повече от 30% затворени хотели, с повече от 85% неработещи туроператори, с повече от 80% неработещи екскурзоводи, с 90% спрял автобусен парк на случайния превоз и най-вече с повече от 50% безвъзвратно загубен обучен персонал. Дори и сега при тази толкова унищожаваща бизнеса заповед, отново нямаме реакция от Министерството на туризма”, посочват от АТИБ. 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 14| 3349 |11.06.2021 Строителният бранш се жалва на президента от ресорния министър . 3| 3981 |02.06.2021 Обвиняват Папалезов, защото „работел по дребни иманяри, а не по едрите риби в бранша“ . 12| 3255 |08.04.2021 Шаш в бранша! Румънци анулират почивки за Великден . 2| 3297 |01.04.2021 БХРА с жалба до ВАС. Държавата оставила бранша да оцелява "на мускули"

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads