Реклама / Ads
2| 3853 |16.10.2023 НОВИНИ

Турция продължава да е пречка пред членството на Швеция в НАТО

.
Реджеп Тайип Ердоган Източник: БГНЕС
Според източници Турция е готова да отложи ратифицирането на кандидатурата на Швеция за присъединяване към НАТО този месец, тъй като очаква признаци за подкрепа от страна на САЩ за собственото си искане за закупуване на изтребители F-16, пише "Ройтерс".
 

Президентът Тайип Ердоган развълнува срещата на върха на НАТО през юли, като обеща да изпрати кандидатурата за ратификация в турския парламент, когато той отново заработи през октомври, като по този начин изглеждаше, че ще даде зелена светлина на Швеция.

 

Въпреки това, откакто парламентът отвори врати на 1 октомври, неговата комисия по външни работи, която ще обсъжда кандидатурата за НАТО, е получила за разглеждане почти 60 международни споразумения - без шведското, сочат официалните данни.

 

Двама души, запознати със ситуацията, заявиха, че Анкара иска да действа в тандем с Вашингтон, където се очаква Държавният департамент да поиска одобрението на Конгреса за продажбата на изтребители F-16 на Турция за 20 млрд. долара и десетки модернизационни комплекти.

 

"Като се има предвид липсата на доверие по въпроса за F-16 и Швеция, Турция не бърза да ратифицира офертата за НАТО и търси знак, че Съединените щати предприемат стъпки по същото време", заяви служител от управляващата партия на Ердоган.

 

Второ лице, запознато с американско-турските разговори, заяви, че грубото предложение, според което всяка от страните ще предприеме стъпки за ратифициране на кандидатурата за членство в НАТО, от една страна, и за закупуване на F-16, от друга, е било отложено.

 

От кабинета на Ердоган не коментираха веднага сроковете за ратифициране от Швеция или евентуалните преговори със САЩ.

 

Държавният департамент на САЩ очаква Швеция да се присъедини към НАТО "в близко бъдеще", заяви говорител. Той посочи още, че президентът Джо Байдън е подкрепил продажбата на F-16 в интерес на алианса, Съединените щати и отношенията им с Турция".

 

Очаква се Турция, втората по големина военна сила в НАТО, все пак окончателно да одобри канидатурата на Швеция.

 

Но турски официални лица и чуждестранни дипломати твърдят, че Ердоган не бърза, особено след бомбения атентат в Анкара в деня на откриването на парламента и дни по-късно свалянето на безпилотен турски дрон от Съединените щати в Северна Сирия.

 

Швеция и Финландия подадоха заявления за присъединяване към НАТО миналата година, след като Русия нахлу в Украйна. Финландското членство беше подпечатано през април, отбелязвайки историческо разширяване на западния отбранителен блок, но кандидатурата на Швеция продължава да бъде задържана от Турция и Унгария.

 

Турция твърди, че Швеция трябва да предприеме повече стъпки у дома, за да се справи с Кюрдска работническа партия (ПКК), която Европейският съюз и Съединените щати също считат за терористична група.

 

ФрогНюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 3970 |16.10.2023 Само дни след убийството на учител: Бомбена заплаха в същото френско училище . 13| 3956 |16.10.2023 Зеленски категоричен: Украйна не може да бъде победена . 1| 3889 |16.10.2023 От МВнР информират за възможните полети от Израел . 3| 8843 |16.10.2023 Бомбени заплахи в България: Евакуираха училища в Русе, Стара Загора и Шумен /обновена/

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads