Реклама / Ads
0| 3664 |28.06.2022 НОВИНИ

Турция ще подкрепи кандидатурата на Финландия и Швеция за членство в НАТО

.
Източник: БГНЕС
Финландският президент Саули Ниинисте съобщи, че Турция се е съгласила да подкрепи кандидатурата на Финландия и Швеция за членство в НАТО.
 

Съвместен меморандум по въпроса беше подписан от Турция, Финландия и Швеция в Мадрид преди срещата на върха на НАТО, се казва в изявлението на Ниинистьо.

 

След кацането си в Мадрид Ердоган проведе повече от два часа разговори с финландския президент, шведския премиер Магдалена Андерсон и генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

 

„Ние постигнахме напредък. Това определено е така“, заяви шведският външен министър Ан Линде.

 


 

Финландия, заедно със Швеция, подадоха заявления за членство в НАТО в отговор на руската война срещу Украйна, която предизвика опасения за сигурността в региона. Руското външно министерство предупреди, че Русия „ще бъде принудена да предприеме ответни мерки, както от военно-технически, така и от друг характер“, ако Финландия и Швеция се присъединят към алианса. Финландия споделя граница с Русия от 1287 км.

 

Членството на двете държави в НАТО ще преначертае геополитическата карта на Европа. Тази смяна в курса на геополитиката е монументална за двете страни, които имат дълга история на неутралитет по време на война. Швеция и Финландия са избягвали да влизат във военни съюзи. Ако това в крайна сметка се случи, ще се сложи край на над 200 години шведска необвързаност. Финландия пък прие неутралитет след горчивото поражение от Съветския съюз по време на Втората световна война.

 

Очаква се НАТО бързо да одобри молбите за членство на Финландия и Швеция, но те няма да станат част от алианса преди всички 30 държави членки да ратифицират техните кандидатури - процес, който се очаква да отнеме шест до 12 месеца. Без подкрепата на всички членове на НАТО Швеция и Финландия не могат да се присъединят към военния алианс. Припомняме Ви, че Турция няколко пъти заяви, че ще наложи вето. Причината - Турция обвинява двете скандинавски нации, че укриват членове на Кюрдската работническа партия (ПКК).

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3444 |28.06.2022 Президентът към ИТН: Последователни сте за РСМ, само вие подкрепихте предложението ми за защита на българите там . 0| 4489 |28.06.2022 Георги Свиленски се "гъне" дали БСП ще подкрепи кабинет на ПП с премиер Кирил Петков . 0| 3156 |26.06.2022 Турция: Швеция и Финландия не са направили нищо, за да даде Анкара подкрепата си за НАТО . 0| 3178 |26.06.2022 Легендата Пол Маккартни подкрепи Украйна от сцената на Гластънбъри

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads