Реклама / Ads
0| 3235 |17.05.2022 НОВИНИ

Исторически ход: Швеция подписа молбата си за членство в НАТО

.
Ан Линде Източник: Twitter
Външният министър на Швеция Ан Линде подписа във вторник сутринта молба, с която декларира, че страната иска да се присъедини към НАТО. Този ход бележи официална стъпка от Стокхолм към присъединяване към водения от САЩ военен алианс - слагайки край на десетилетия на военен неутралитет - тъй като инвазията на Русия в Украйна предизвиква драматична еволюция в европейската сигурност и геополитика.
 

Шведският външен министър Ан Линде заяви: „Чувства се много голямо, много сериозно и сякаш сме стигнали до финално решение, което е най-доброто за Швеция. Не знаем колко време ще отнеме, но изчисляваме, че може да отнеме до една година. Сега, тази седмица, това заявление ще бъде подадено, след ден-два, заедно с Финландия и след това ще бъде обработено от НАТО".

 

Руският президент Владимир Путин със сигурност ще бъде раздразнен от историческия ход, който идва след военен неутралитет на скандинавската страна в продължение на повече от 200 години. Припопняме, че на 16 май шведският премиер Магдалена Андерсон обяви, че Швеция ще се присъедини към Финландия в кандидатстването си за членство в НАТО. Освен това Магдалена Андерсон предупреди, че страната ще бъде в „опасна позиция" по време на процеса на кандидатстване и посъветва сънародниците си да се подготвят за руски отговор.

 

Финландия също изрази желанието си да се присъедини към 30-членния алианс на 15 май. Преди Русия да нахлуе в Украйна на 24 февруари, общественото мнение и в двете страни беше категорично против присъединяването към НАТО, но подкрепата към алианса бързо нарасна. Междувременно, президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган изрази резерви в последния момент относно присъединяването на Швеция и Финландия към НАТО.

 

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг обаче заяви на 15 май, че Анкара не е против кандидатурите на двете страни за членство. Освен това държавният секретар на САЩ Антони Блинкен коментира, че е „доста уверен", че двете страни ще постигнат споразумение за членство в НАТО.




Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2951 |17.05.2022 Турция - против членството на Финландия и Швеция в НАТО . 0| 3887 |16.05.2022 Според Путин не е проблем влизането на Швеция и Финландия в НАТО . 0| 3283 |16.05.2022 Швеция официално поиска да стане член на НАТО . 0| 3250 |16.05.2022 Рябков: НАТО да не си прави илюзии, че Русия ще се примири с членството на Швеция и Финландия

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads