Реклама / Ads
15| 2750 |07.03.2024 НОВИНИ

Швеция стана 32-ият член на НАТО. Министър Тагарев: "Ясно политическо послание"

.
Швеция днес се присъедини към НАТО, съобщи правителството на САЩ, цитирано от ДПА. След над 200 години неутралитет скандинавската държава стана 32-ия член на военния алианс. "Швеция, добре дошла в NATO!", написа във Facebook министърът на отбраната Тодор Тагарев.
 

Официалното изявление, публикувано от Държавния департамент на САЩ обявява, че днес е влязъл в сила "Протоколът на Организацията на Северноатлантическия договор с Кралство Швеция".

 

Генералният секретар на Алианса Йенс Столтенберг нарече решението историческо, а американският държавен секретар Антъни Блинкен подчерта, че руската инвазия в Украйна е довела до присъединяването.





Членството на скандинавската държава означава, че всички съюзници в НАТО, включително и САЩ, се задължават да защитават страната, ако бъде нападната, както и обратното. Стокхолм освен това допринася към пакта със значимата си военна индустрия, която вече снабдява няколко държави от Алианса.

 

От май 2022 година се развива казусът с членството на Швеция и Финландия в НАТО. Първо Турция блокираше присъединяването към НАТО на двете държави, след това пусна Финландия, в крайна сметка в края на януари ратифицира и договора за присъединяване на Швеция. Втората държава, която блокираше Швеция - Унгария, вдигна блокажа на 26 февруари.

 

Ето какво написа минисърът на отбраната Тодор Тагарев по случая:

 

"Швеция, добре дошла в NATO!


Министерство на отбраната на Република България поздравява Кралство Швеция по повод присъединяването на страната към най-мощния отбранителен съюз в света. Швеция стана 32-ия пълноправен член на Алианса и ще допринесе за повишаване на сигурността в Балтийския регион, Източния фланг на НАТО и за цялата евроатлантическата зона.
Присъединяването на Кралство Швеция в НАТО изпраща ясно политическо послание за значимостта на Алианса за гарантирането на сигурността в Европа. То открива и допълнителни възможности за засилено двустранно сътрудничество в сферата на отбраната.







България последователно подкрепя политиката на отворени врати на Алианса. Новите членки на Алианса – Република Финландия и Кралство Швеция депозираха кандидатурите си за присъединяване към НАТО на 18 май 2022 г. Протоколите за присъединяването на двете страни към Алианса бяха подписани на 5 юли 2022 г. в Брюксел. На 13 юли 2022 г. Народното събрание на Република България ратифицира протоколите за присъединяването на Република Финландия и Кралство Швеция към Северноатлантическия договор".

 

ФрогНюз




Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 2631 |07.03.2024 ПАСЕ предложи да се прекрати постмониторинговият диалог с България . 6| 2592 |07.03.2024 Кметът Терзиев дари две заплати за изграждане на храм . 0| 2749 |07.03.2024 Ще има ли рязко поскъпване на тока? . 11| 3384 |07.03.2024 "Изпочупиха пръстите на ръцете ми с отвертка". Украинците, пленени от Русия и защо ЕС трябва да окаже натиск

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads