Реклама / Ads
5| 2439 |19.02.2024 НОВИНИ

Туск: Позицията на Унгария относно кандидатурата на Швеция за НАТО е абсолютно неприемлива

.
Полският министър-председател Доналд Туск Източник: БГНЕС
"Позицията на Унгария относно кандидатурата на Швеция за НАТО а абсолютно неприемлива." Това заяви полският министър-председател Доналд Туск, който разкритикува забавянето на Унгария да ратифицира присъединяването на Швеция към НАТО на фона на почти двегодишната инвазия в Украйна, информира АФП.
 

Ратификацията на Унгария е последното препятствие пред членството на скандинавската страна, към което Стокхолм се стреми след началото на конфликта в Украйна.
 

"Неприемливо е, не само от моя гледна точка, че една страна може да блокира друга, особено в контекста на войната с Русия в Украйна", категоричен бе Туск пред журналисти, докато приемаше шведския си колега Улф Кристершон във Варшава.
 

Въпреки че подкрепя Стокхолм по принцип, Будапеща удължи процеса, като поиска от Швеция да спре да "очерня" унгарското правителство, което е обвинявано от критиците си в авторитарност.





Унгарският лидер Виктор Орбан посочи, че той и шведският премиер са "предприели важни стъпки, за да възстановят доверието" на 17 февруари.
 

Орбан освен това каза, че "спорът с Швеция върви към приключване" и че Унгария е "на път" да ратифицира търга.
 

Запитан за тези забележки, Кристершон отбеляза, че Орбан е по-подходящ да отговори на този въпрос.





"Не знам какво конкретно е имал предвид той с това. Просто смятам, че има силна воля за финализиране на този процес на присъединяване към НАТО", подчерта Кристершон.

 

Шведските власти многократно са отказвали да преговарят с Унгария по въпроса за ратификацията, въпреки че Орбан покани шведския си колега да дискутират въпроса.

 

След руската инвазия в Украйна Швеция обяви кандидатурата си за присъединяване към НАТО през май 2022 г., по същото време като Финландия, която стана 31-вият член на организацията през април 2023 г.
 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 3546 |19.02.2024 Градският прокурор на София настоява за второ дисциплинарно производство срещу Невена Зартова . 2| 2625 |19.02.2024 Васил Терзиев: S&P повиши до „положителна“ перспективата си пред рейтинга на София . 1| 3809 |19.02.2024 Отвлякоха две деца при кражба на кола в Дупница . 21| 8408 |19.02.2024 Явор Сидеров за ФрогНюз: Севернокорейски режим! Смъртта на Навални показа, че на Путин вече не му пука от международния отзвук

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads