Реклама / Ads
6| 4356 |19.05.2010 НОВИНИ

Учени от БАН: Левски я създаде, Дянков я продаде

.
Учените от Българската академия на науките поискаха министър-председателят Бойко Борисов да бъде гарант за бъдещето на българската наука
 

"Ние се обръщаме към министър-председателя Бойко Борисов, когото познаваме като родолюбив българин, който не е бил на процедура по промиване на мозъка отвъд океана. Нека той да бъде гарант за бъдещето на българската наука. Това е протест, с който да заемем нашето достойно място по пътя на излизане на България от кризата", каза проф. Бойко Георгиев, водещ на митинга на Българската академия на науките, който се обърна към събралите се учени на площада пред Народното събрание.

Първият лозунг, който бе издигнат на митинга, бе за компетентно управление на науката.
Георгиев посочи, че България е единствената страна, която няма национална стратегия за наука, произтичаща от Лисабонската стратегия. Проф. Георгиев посочи, че БАН протестира срещу непоследователното отношение към академията от страна на Министерство на образованието, младежта и науката и министър Сергей Игнатов.
Нямаме две последователни седмици, в които министърът да е заявил ясно своето отношение. През ноември месец той искаше да намаляваме броя на институтите, след това да махаме „мъртви души”, а накрая – да закрие централното управление на БАН.

Проф. Георгиев посочи, че липсва диалогичност и за променливите становища на министъра учените се уведомяват от медиите. Той посочи като елемент на управлението на образователния министър управлението чрез лъжи и интриги и припомни заседанието, проведено в Цюрих на образователните министри, след което министър Игнатов е заявил, че академии в този вид, какъвто е БАН, няма да има в страните от Източна Европа. В официалното становище обаче след срещата се посочва, че ролята на академиите не е била обект, но е имало достатъчно време за дискусии и тя може да е била дискутирана.

Проф. Георгиев посочи и друга лъжа – че парите, отпуснати на БАН, ръководството е взело решение да даде за пенсии. Той посочи, че не ръководството взема това решение, а това става по силата на постановление на Министерски съвет. За управлението чрез интриги той заяви, че Сергей Игнатов и Симеон Дянков противопоставят едни хора срещу други и визира противопоставянето на работещите в БАН срещу централното управление, противопоставянето на университетите срещу академията и припомни крилатата реплика на министър Дянков за „феодалните старци” и думите му, че българската наука не е допринесла много за развитието на българската икономика.
Събралите се учени ще тръгнат на митинг шествие към Министерски съвет. Един от лозунгите, който те носят за БАН, е „Левски я създаде, Дянков я продаде”.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 6404 |14.05.2010 Вазовата ода "Левски" се падна на матурите . 50| 6430 |13.05.2010 С. Дянков: 8 000 учени - никакъв продукт . 29| 5208 |26.04.2010 С ново вето Първанов брани младите учени . 5| 4776 |13.04.2010 С. Игнатов: Повечето учени са против промените

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads