Реклама / Ads
0| 3149 |23.09.2022 НОВИНИ

Учени: Богатствата в Черно море могат да ни осигурят енергийна независимост

.
Богатствата, които крие Черно море, могат не само да осигурят енергийната независимост на България, но и да направят страната ни водеща сила в добива на природен газ. Според учени от Института по океанология към БАН в българската икономическа зона на Черно море има голямо находище от газови хидрати, които са източник на метан. Количествата от ценната суровина по морското дъно са напълно достатъчни, за да задоволят нуждите на страната ни за стотици години напред.
 

„Ако държите газов хидрат в ръката си, трудно ще го различите от лед. Той бавно ще се топи и ще виждате вода, но ако поднесете запалка, той ще започне да гори. Дори минимално количество, с размер на един нокът, може да поддържа горенето за период от 15-20 минути.  По-скоро не са от възобновяемите енергийни източници. Намират се на дълбочина между 800 и 1800 метра. Находищата на хидрати са около 10 пъти по-плитко разположени от конвенционалните“, обясни пред БНР доц. Атанас Василев от Института по океанология към БАН.

 

„Все още няма разработена технология за добив на хидрати. Това, което се добива при тестовете, е по-скъпо от добивания конвенционален газ. Перспективите обаче са големи. Хидратите ще бъдат единственият енергиен източник с отрицателен въглероден отпечатък“, уточни ученият.

 

„Българското находище се смята за едно от най- перспективните за бързо внедряване на нови технологии“, отбеляза той.

 

„Япония има национална програма, предвиждаща стартирането на добив на хидрати през 2022 – 2023 година. През следващите години се предвижда това да се случи и в териториалните води на Китай“, посочи доц. Атанас Василев.

 

„Находището в българската икономическа зона не е от типа, който не би предизвикал разрушения по дъното. Изключени са мащабни свлачища на континенталния склон. Това е най- известното и подходящо за добив находище, но има и други. Открита са също в румънската и турската икономическа зона“, заяви той.

 

„Всичко зависи от финансирането. Първо трябва да бъдат направени сондажи. Те ще са на цената на един дълбоководен. От това може веднага да се започне да се печели. Може дори да започне погребване на въглероден диоксид“, отбеляза ученият.

 

Той бе категоричен – от находищата на газови хидрати в Черно море може да започне да се печели веднага.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 2786 |22.09.2022 Спасиха близо 40 мигранти в лодка край Черно море . 0| 2660 |13.09.2022 Иво Христов: Втори Чернобил е не просто фикция, а непосредствен и ежечасен риск . 0| 2988 |27.08.2022 Черна гора подозира Русия за безпрецедентна кибератака срещу черногорски институции . 0| 3705 |20.08.2022 Дрон атакува щаба на руския черноморски флот в Крим /видео/

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads