Реклама / Ads
0| 2986 |27.08.2022 НОВИНИ

Черна гора подозира Русия за безпрецедентна кибератака срещу черногорски институции

.
Източник: nato.int
Агенцията за национална сигурност на Черна гора заяви, че няколко руски агенции стоят зад безпрецедентната кибератака срещу черногорски институции, предаде БТА.
 

Разузнавателната агенция на Черна гора също каза, че има опасения, че атаката все още не е достигнала своя връх и че цялата „ключова инфраструктура“, като електрическата система или водоснабдяване, може да бъде мишена.

 

В съобщението се казва, че подобна атака не е била извършена никъде другаде и че методологията на атаката е специфична за руските агенции.

 

Правителството по-рано съобщи, че от четвъртък вечерта Черна гора е подложена на нова поредица от организирани кибератаки срещу правителствената ИТ инфраструктура.

 

Атаката може да доведе до прекъсване на услугите на граничните пунктове и летищата, както и до проблеми с телекомуникациите, предупреди американското посолство в столицата Подгорица.

 

Премиерът в оставка Дритан Абазович свика извънредно съвещание на националния съвет за сигурност. В обръщение към пресата Абазович каза, че последните атаки срещу сървърите на правителството са политически мотивирани и че са много сериозни атаки.

 

Министърът на публичната администрация Мараш Дукай увери, че са взети предохранителни мерки, за да се предпазят личните данни и сметките на гражданите и компаниите.

 

Въпреки че някои услуги бяха временно затворени от съображения за сигурност, сигурността на гражданите и бизнеса и техните данни не са застрашени по никакъв начин.

 

Черна гора е информирала международните съюзници за подробностите за атаките, които са много подобни на тези през 2015 и 2016 г., каза правителството. Руски агенции атакуваха ИТ системата на правителството на Черна гора през 2015 и 2016 г., преди присъединяването на Черна гора към НАТО.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3036 |26.08.2022 Двама убити при масов бой в Нова Загора . 0| 2788 |24.08.2022 Порой в Стара Загора: Наводнени улици, паднали дървета /видео/ . 0| 2906 |19.08.2022 Спецоперация в Стара Загора срещу разпространение на порнографски материали с деца, има задържани . 0| 2830 |17.08.2022 Побой предшества трагедията в Стара Загора

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads