Реклама / Ads
10| 2996 |29.11.2021 НОВИНИ

Учените ще знаят колко опасен е Омикрон поне след 2 седмици

.
Най-малко две седмици са необходими на учените, за да установят колко опасна е най-новата вариация на Ковид-19, наречена ”омикрон”. Новата заплаха идва от Южна Африка, като вече има потвърдени случаи в Австралия, Белгия, Ботсвана, Великобритания, Германия, Дания, Израел, Италия, Канада, Нидерландия, Франция, Хонконг и Чехия. Въпрос на време е ”омикрон” да се появи и у нас.
 

Преди появата на Омикрон в Южна Африка регистрират по около 200 случая на Ковид-19 дневно. След засичането на най-новия вариант, те скачат до 2000 на ден.


Световната здравна организация заяви, че все още не е ясно дали вариантът Омикрон е по-заразен и дали предизвиква по-тежко протичане на болестта в сравнение с предните версии. Република Южна Африка има голям ръст на хоспитализациите, но не се знае дали това се дължи на по-заразен вариант, или просто се разгръща нова вълна на епидемията, коментират медиите. Намирането на отговора ще отнеме половин месец, очаква СЗО.


Президентът на САЩ Джо Байдън получи от своя кризисен щаб за борба с коронавируса доклад, в който се посочва, че "омикрон" ще достигне САЩ въпреки предстоящата забрана за допускане на посетители от Южна Африка. Главният американски епидемиолог д-р Антъни Фаучи е обяснил, че окончателна информация за новия вариант на коронавируса Омикрон ще има до две седмици.


Председателката на ЕС Урсула фон дер Лайен също заяви, че научната общност ще има нужда от две до три седмици, за да получат пълна представа за силата на варианта. Тя подчерта, че договорът с "Файзер/Бионтех" за закупуване на 1,8 милиарда дози включва и клауза, предвиждаща производителите да адаптират ваксината към нови мутации в рамките на 100 дни.


"Важно е сега да действаме заедно. Нека се придържаме към правилата, нека отново ограничим контактите си, за да не затварят отново училищата и детските градини, за да не трябва отново напълно да спираме обществения живот", призова новият канцлер на Германия Франк-Валтер Щайнмайер в статия за неделното издание на в. "Билд".


Британското правителство предприе затягане на мерките. Има нови ограничения за влизащи в страната, а носенето на маски става задължително в търговските обекти и обществения транспорт.


"Ще забраним всякакво допускане на чужди граждани от целия свят от 30 ноември", обяви японският премиер Фумио Кишида, цитиран от световните агенции. Кишида уточни, че целта е да се избегне най-лошия развой на събитията и че това е временна мярка - до изясняване на ситуацията с новия вариант.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 20| 27262 |27.11.2021 Бабикян попиля Плевнелиев: Най-после призна колко слаб и невзрачен е бил мандатът му . 2| 3875 |24.11.2021 Другата страна на монетата: Животът в Мадагаскар не е толкова лъскав, колкото в „туристическите оферти“ . 22| 3357 |21.11.2021 По-добре късно, отколкото никога: Нинова гласува за президент-държавник, който винаги ще се ръководи от националния интерес . 13| 19545 |18.11.2021 От Фейсбук за дебата: Радев защити военните, Герджиков не каза дума за студентите и учените

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads