Реклама / Ads
9| 3210 |08.12.2021 НОВИНИ

Омикрон върлува в 57 държави по света. Първи съмнения за новия вариант и у нас

.
Източник: Reuters
Вариантът на коронавируса Омикрон е установен в 57 държави по света, като случаите на Covid-19 се увеличават в южната част на Африка, включително Зимбабве. Това обяви Световната здравна организация.
 

Институцията прогнозира, че най-вероятно броят на хоспитализираните ще се увеличи с разпространението на този вариант на вируса.

 

"Новият щам Омикрон, идентифициран в 57 държави, може да се превърне в доминантен COVID-вариант в Европа още в началото на януари", посочва седмичният бюлетин за глобалната епидемиологична ситуация на СЗО.

 

"Въз основа на няколко предположения за относителното преимущество на ръста му, времето на разпространение в европейския регион и като се вземат предвид съставът на населението и мерките в областта на общественото здраве и социалната сфера, Европейският център за профилактика и контрол на заболяванията прогнозира, че ако 1% от инфекциите със SARS-CoV-2 са причинени от варианта Омикрон, той ще стане доминиращ в Европа, представлявайки над 50% от всички нови инфекции, с предимство на растежа от 120% до 1 януари 2022 г.", се казва в документа.

 

Първи съмнения за "Омикрон" се появиха и в България

"Към момента не сме сигурни дали вече "Омикрон" не е навлязъл в страната. Имаме някои съмнения, които се базират на предварителни изследвания, получени от PCR тест", заяви пред bTV доц. Ивайло Алексиев, вирусолог в Националния център по заразни и паразитни болести.

 

По думите му съмнителните проби са заредени в специалния секвенатор, който се използва за подобни изследвания късно снощи, така че най-рано в петък ще стане ясно дали "Омикрон" присъства сред тях.


Тестовете са на хора от различни части от България, като за момента няма данни дали те са пътували в чужбина.

 

"Към момента е ясно, че този вирус се предава по-лесно, по-бързо се удвоява броят на хората, които са инфектирани, в сравнение с предишния "Делта" вариант", обясни доц. Алексиев.

 

Той каза още, че все още не е сигурно дали заболяването ще протича по-тежко при хората, заразени с "Омикрон", както и дали той ще може да избягва имунитета от ваксини или преболедуване.

 
Очаква се, че новият вариант ще навлезе успоредно с доминиращия в момента у нас "Делта" и впоследствие ще се разбере дали някой от тях ще стане доминиращ, или двата ще циркурлират едновременно, но това най-вероятно ще отнеме месеци.

 
Корените на "Омикрон" датират още от 2020 г. Не е ясно защо се е разпространил чак сега, но хипотезите за произхода му са няколко.

 

"Възможно е да се е зародил в дълга циркулация на пациенти с увредена имнна система. Другата хипотеза е, че е възможно от хора да е преминал към животни и после пак към хора. Също така е възможно да е циркулирал подмолно в реигони, в които няма достатъчно наблюдение и не се секвенират вариантите", каза още доцентът.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 19| 11829 |08.12.2021 Проф. Огнян Кунчев: Омикрон настъпва към България, очаквам около 3000 случая на ден . 2| 3789 |06.12.2021 ”Ден на срама”: Как зверското убийство на мъж доведе до напрежение в две държави . 9| 3133 |04.12.2021 Вирусолог: Въпросът не е дали, а кога Омикрон ще влезе у нас . 2| 2969 |04.12.2021 МВФ: Омикрон ще повлияе на икономическия растеж

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads