Реклама / Ads
1| 2576 |22.05.2023 НОВИНИ

Учениците ще учат само 2 дни тази седмица

.
Неочаквана ”ваканция” от 3 поредни дни се заформя за учениците у нас заради предстоящата утре матура и празничния 24 май. В някои училища децата децата дори ще почиват 4 дни, а само един ден ще учат - поради обявени спортни мероприятия и други активности в съответните учебни заведения.

23 май (вторник) е обявен за неучебен ден за всички ученици със заповед на министъра на образованието още през лятото. Причината е провеждането на втората матурa - по профилиращ предмет, изучаван от учениците в последните две години - в 11 и 12 клас. Макар не във всички школа да има изпити за дванадесетокласниците, учителите от тях са ангажирани в матурите, затова и всички училища утре няма да учат, обясниха от МОН. 24 май (сряда) е празничен и неработен ден за всички, като само при желание учениците могат да участват в организираните за целта шествия. 25 май (четвъртък) също е неучебен ден за децата, и макар да се води присъствен и предназначен за "училищни, просветни и културни дейности", на много места те просто ще си останат у дома.

 

Освен тези три неучебни дни обаче, някои училища организират спортни активности и извънкласни дейности на 26 май (петък), пише още "Сега". Така през настоящата седмица остава само един учебен ден - за радост на учениците, и за неудоволствие на доста родители, които трудно организират кой да гледа децата им почти цяла седмица. Не са единични обаче и случаите, при които родителите смятат да освободят децата си в този един-единствен ден, давайки им цяла седмица почивка.

 

В 73-то училище в София например учат само днес - понеделник, а петък - не, защото тогава имат патронен празник. 26 май е обявен за неучебен ден например и за 121 училище Г. Измирлиев" - със заповед на директора (по закон директорите, след решение на педагогическия съвет, може да обявяват до три учебни дни в една учебна година за неучебни, но присъствени).

 

Учениците от Националната природо-математическа гимназия също ще се радват само на един учебен ден - но в петък, тъй като днешният ден е бил обявен за тях за неучебен, но присъствен. Така е и в 32-ро училище - там учениците също ще учат само в петък. В 119-то училище днес учениците учат нормално, а в петък ще имат учебен ден, но със спортни мероприятия и извънкласни дейности. 23-то училище учат понеделник и петък,

Дните, в които ще се проведат националните външни оценявания в 7 и 10 клас, също са неучебни за учениците. Това са 13 юни, когато са изпитите по български език и литература за учениците от 7 и 12 клас, и 16 юни, когато са НВО-та по математика в 7 и 10 клас. От 26 до 31 май има и допълнителни матури по избор, но те са за много по-малко ученици, затова и само определени училища, които ги провеждат, ще обявят някои от тези дни за неучебни. В 23-то училище например 30 май ще е неучебен заради матура по избор по математика и информационни технологии.

 

Дните на националното външното оценяване за 4-класнциите - 29 и 30 май се водят нормални учебни дни.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 2607 |22.05.2023 Пребитата в Дупница жена: Само късметът ме спаси от смърт . 3| 4913 |21.05.2023 Съдия Мирослава Тодорова: Самоубийство на системата е Гешев, Сарафов и Тодоров да останат . 2| 2847 |20.05.2023 БСП обяви за ”самоизключени” трима социалисти, участвали в листите на ”Левицата” . 3| 2894 |20.05.2023 Боен самолет F-18 се разби край Сарагоса /видео/

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads