Реклама / Ads
2| 7158 |05.04.2018 НОВИНИ

Учредиха фондация на името на Кристиан Таков

.
Кристиан Таков
Приятели и роднини на покойния преподавател по право доц. Кристиан Таков учредиха фондация на негово име. Организацията е регистрирана в обществена полза, а целта ѝ ще бъде развива ценнностите, за които доц. Таков се бореше - приобщаване на млади българи, бъдещи юристи, и всички будни български граждани към идеите за справедливост, етика и морал. Това става ясно от съобщение, изпратено от името на учредителите.
 

Новоучредената фондация ще работи за развитието на гражданското общество, като ангажира, възпитава и образова студенти по право и практикуващи юристи в стремеж към висок професионализъм, самостоятелно мислене и активна гражданска позиция; ще разпространява идеите за справедливост и висок граждански морал в българското общество.

 

Любовта на доц. Таков към културата и изкуството е причината фондацията да си поставя и цел да подпомага млади творци в областта на музикалното, сценичното и художественото изкуство.

 

Учредители на фондацията са майката на Кристиан Таков – оперната прима Галя Йончева, както и най­-близките му приятели – Петър Иванов (председател), Анна Ганева, д-­р Георги Ганев, Иво Сърмаджиев, доц. д­-р Мая Йорданова и Мартин Стоянов.

 

В управителните органи на фондацията участват още доц. Боряна Мусева, проф. Венелин Ганев, д-р Венцислав Л. Петров, арх. Eмил Мечикян, проф. Мила Ганева, Росица Михова, Цвета Попова.

 

"Учредителите на фондация "Кристиан Таков" получиха подкрепа за начинанието от множество българи с изявена гражданска позиция – представители на различни професии и привърженици на различни политически, икономически и социални идеи", се казва още в съобщението, в което се уточнява, че фондацията е отворена за подкрепата на всички, които споделят нейната кауза, а връзката с нея става през christiantakoff.foundation@gmail.com.

 

Кристиан Таков почина на 51-годишна възраст на 11 юли 2017 г. Той беше доцент по гражданско право и преподавател в Софийския университет "Св. Климент Охридски". Завършил е Немската езикова гимназия, а през 1990 г. - право в Софийския университет. От 1994 до 1995 г. придобива LLM в университета в Хамбург, а три години по-късно става доктор по право в Софийския университет, където преподава от 1992 г. През 2007 г. става доцент по право. От 1994 г. е арбитър в списъка на арбитрите по вътрешни и международни дела на Арбитражния съд при БТПП, а през 2014 г. е избран за негов председател.

 

Фондацията на Кристиан Таков беше инициаива на най-близките му приятели и юристи. Те започнаха толкова самоутвержено да творят в нея, бяха всеотдайни. Това каза Галя Йончева, майка на доц. Кристиан Таков,  по БТВ. Състудент на Таков и негов близък приятл разказа с какво ще го запомни. "По сериозна промяна в Кристиан видях през 2012 г., когато ми каза, че са му открили тежката болест. След това той показа как може човек да обърне сериозно внимание не само на себе си, но и на пбществото. Той работеше в името на това да изгради гражданско общество, за справедливостта, етиката и морала". Поддържахме много близък контакт до последно. Притесняваше се, че идеите, които има не достигат до публиката. Аз го посъветвах да им покаже какво е, когато правото не работи, спомня си съратникът му. "Той показа че трябва да се борим. От нас трябва да тръгне промяната, да има по-голяма справедливост, по-добър живот", добави майката. Вече виждам, че всичкивъв фондацията много са го обичали, добви тя.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 5864 |31.03.2018 Преговорите за името на Македония в задънена улица . 6| 6691 |22.03.2018 ”Ефимерида”: Македония влиза в НАТО и без разрешаване на спора за името . 2| 5280 |14.03.2018 Съдът закри фондацията, финансирала партията на Местан ДОСТ . 0| 4600 |27.02.2018 Заев: Идеите за името ни са Северна, Горна, Вардарска и Скопие

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads