Реклама / Ads
12| 13361 |16.11.2017 НАРОДЕН ГЛАС

Прокопиев: Трима души искат да убият свободата на словото и свободната инициатива

.
Източник: БГНЕС
В моя случай с един куршум удрят два заека- искат да спрат една от значимите медии, която прави разследвания и за КТБ, не им е удобна. Атакуват и другата ми страна - като предприемач. Казват, като смачкваме него, така може да смачкаме и вас. Това заяви пред BiT Иво Прокопиев, за чиято фирма „Икономедия“, издател на Капитал, Капитал Дейли и Дневник, се разбра, че може да бъде запорирана.
 
Това е логичният край на една кампания, която започна в края на миналата година с обвиненията за EVN. Органи като КОНПИ правят държавата не мащеха, а мутра, която с подобни бухалки започва да удря гражданите, които не й харесват, коментира Прокопиев.

Бизнесменът обясни, че КОНПИ работи по изключително неясна методика, вменявайки си правото да казва има или няма несъответствия. Направихме вътрешна ревизия, че за 10 - годишния период, в нашия казус доходите ни са десет пъти повече.  И тогава смениха сюжетната линия - започнаха да връщат лентата, за да търсят нещо в миналото. Което е и незаконно и не е основателно, защото КОНПИ не е разследващ орган, каза още той в "Честно казано".

Сделката за Каолин АД е минала на три инстанции. Той е категоричен, че за сделката за „Каолин“ още навремето Никола Филчев като главен прокурор е направил всичко възможно тя да бъде „изровена с хастара“ и накрая ВКС е сложил „точка“ като определя сделката за законна.

Намирам общ почерк на бруталността, въпреки че всеки казус е различен - коментира той действията спрямо КТБ и някои други фирми и медии. Има обща безпардонност  неспазване на законността. Считам, че тава е само началото. Неслучайно атакуват тези две неща - свободата на информация и правото на свободна инициатива. Няма как да има свбоден пазар без тях. Това е тежката атака. Тук последиците са за 40 000 фирми, които произвеждат половината от БВП. На всички тези инвеститори  те казват, че нямат права, че ще пратят КОНПИ, обясни още той.

Може да има  други скандални и брутални казуси. Бизнесът в голяма степен го е страх. Когато нормалните политически механизми за контрол не работят, бизнесът кой да  го защити?, попита бизнесменът.

В нашия случай отговорност за диктатурата поемат диктаторите. Държал съм в течене на всичко премиера Борисов. Всичк става с неговата гласно-негласно съгласие. Той успява да е в едното полувреме при едните, после при другите. В последно време той е в отбора на лошите, поосоч Прокопиев.

Той  коментира и разрива при десните партии. Това, което се случи , се случи при изборите. Резултатът е грандиозен провал на дясното, което не се обедини. Това  ще струва много на едно цяло поколение. Двадесет процента от хората не са гласували, а това са тези, които поемат риск. Участвах в бегли опити за консолидация на това пространство, но ...

БСП проявява инстинкти на еманципация, но имат дълъг път на вътрешна консолидация. Г-жа Нинова не разполага с необходимата степен на свобода, коментира той.

Прокопиев коментира и гласа на журналистите, които застанаха принципно и честно зад него: Чест му прави на Огнян Стефанов и на други хора, които не сме били на една вълна. В крайна сметка това е чарът на разнообразито. Това всъщност е основната и изначална причина  да ни атакуват- да бъде запушен гласа на няколко от най-влиятелните медии, каза той

На въпроса дали не очаква подкрепа от Фондация „Америка за България“, която твърдо застава зад медийните му издания, Прокопиев заяви, че в рамките на последните събития са уведомени всички негови ключови партньори и той има подкрепата им.

Те обаче са външни фактори. Единственият ни съюзник дори не е толкова Брюксел, а колкото и странно да прозвучи, са европейските граждани – другите като нас, които си искат свободата и правата, допълни издателят.

Прокопиев беше категоричен, че е готов на дълга битка с държавата, която вече е сменена. „Тя не е на българските граждани, а на трима души, които решават кой да бъде ударен“, заяви бизнесменът.

Решението на всички проблеми е едно - трябва да има силна политическа опозиция на този модел и той да бъде променен, каза към края на разговора Прокопиев.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 82 |29.03.2024 В търсене на хора: И Диана Ковачева отказа да бъде служебен премиер. Какво каза Петър Чобанов? . 1| 605 |29.03.2024 Кога български интелектуалци и учени ще заявят: Разследвайте Борисов и Путин! Нобелисти го направиха, а Айнщайн през 1933-а . 0| 131 |29.03.2024 Първо във ФрогНюз: Агитки пребиха жестоко две момчета и мъж и жена бежанци, защото им приличали на араби . 0| 233 |29.03.2024 "1984": Туитър продава всичко, което пишем в мрежата, на разузнавачи?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads