Реклама / Ads
0| 2168 |16.07.2024 НОВИНИ

Ужас в Стара Загора: Психично болна майка държала двете си деца под ключ 4 години

.
Източник: Pixabay
Две деца от Стара Загора - на 14 и на 17 години - са държани под ключ в жилището си цели четири години. За случая на подрастващите, поставени в риск, е подаден сигнал до местния омбудсман Иванка Сотирова преди близо една година.
 

След дълги битки с институциите децата са изведени и настанени при близки. В момента са на индивидуална програма на обучение. „Трагедията е в това, че майката е психично болна и момчето и момичето не са ходили на училище цели четири години. Стояли са заключени в дома си и са излизали навън само през нощта”, сподели пред БНР Сотирова.

 

Децата са изведени след 12-часово наблюдение на жилището. Установено е, че близки и роднини на семейството, които живеят в чужбина, многократно са писали писма пред различни институции за ситуацията, но не са получили адекватен отговор и реакция.





„Майката, която е психично болна, е изолирала децата с идеята, че трябва да им даде преклонение към религията. Много е трудно да се установи точният мотив за действията ѝ”, посочва общественият защитник на Стара Загора.

 

След извеждането на децата Сотирова срещнала трудности и при изготвянето на психопрофил на майката, братчето и сестричето.

 

„Срещнах голямо противопоставяне на медицинските структури - оказа се, че ние нямаме детски психиатър в региона. Трябваше да положа огромни усилия и затова от моя страна това беше битка с институциите. Те сякаш омаловажават случая, не проявяват активност и толерантност към хората. Нечовешкото отношение в голяма степен е обхванало чиновниците в институциите”, уточни Сотирова.





В момента децата се отглеждат от роднини, имат много добър изказ и богат речник. И двамата са на индивидуална подготовка, за да може по-скоро да влязат в класните стаи заедно с връстниците си. „Трагедията е пълна. Дано да няма други подобни”, допълни местният омбудсман. Майката на децата е настанена в психиатрия.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2167 |16.07.2024 Haд 20 aдвoĸaтcĸи ĸoлeгии в cтpaнaтa пoдĸpeпят aдв. Mapия Шapĸoвa за детското здравеопазване . 15| 2286 |16.07.2024 Йордан Цонев дава задна: Не съм против Доган и никой не е против Доган . 8| 2153 |16.07.2024 Орбан: Тръмп ще действа като посредник за мирно споразумение между Украйна и Русия, ако бъде преизбран . 0| 2162 |16.07.2024 Финансовият министър: Техническата подготовка за еврото у нас продължава с добро темпо

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads